Skip navigation

Speciális úszás gyakorlatok nyaki és mellkasi deformitások eseteiben (torticollis, pectus excavatum, pectus carinatum)

Ferdenyak (torticollis): több oka lehet. A tipikus ferdenyak esetében a fej az egyik váll felé közelített, az arc pedig az ellenkező irányba elfordul. Cél a nyakizmok izomegyensúlyának visszaállítása, a megrövidült fejbiccentő izom nyújtása. Fontos, hogy a medencei gyakorlás megkezdése előtt a gyerekek alaposan melegítsék be a nyakizmokat. A további sérülés elkerülése végett a speciális gyakorlatok csak alapos átmozgatást követően végeztethetők. Alkalmazható úszásnem a gyorsúszás, de nagyfokú kontraktúra esetén a mellúszás is kezhetünk.

  • Helyben végzett gyakorlatok: hanyattfekvés, oldalsó középtartás, fejfordítás mindkét irányba.(19.kép) Siklás közben végzett fejfordítások hason, háton. (20. kép)
19. kép 20. kép

Tölcsérmell: a mellkas fejlesztésre kell fókuszálni (mell-, gyors-, pillangóúszás), de a besüllyedt szegycsontot a hátúszás emeli ki a legjobban.

  • Gyors láb, bója magastartásban, jobb kézzel lapockaérintés (belégzés), karnyújtás vissza magastartásba, ellazítás (kilégzés)
  • Hátúszó karmunka lábtempó nélkül. (21. Kép)

Tyúkmell: az általános mellkas fejlesztéshez mindegyik úszásnem hozzájárul, de tyúkmell esetében a mellizmokat igénybevevő úszásnemek kerülnek előtérbe: mell-, gyors-, pillangóúszás.

21. kép 22. kép

Hasonfekvés, bója a kézben a mellkas alatt. Folyamatos lábterpesztés és zárás mellett a bója víz alá nyomása. Légvétel két karmunka után előre. (22. Kép)

  • Gyorsúszó láb mell karral, szűken húzva.
  • Delfin lábtempó mellkarral, tenyér ellenállással.