Skip navigation

Idegrendszeri betegségek

Epilepszia:

Egészséges állapot és működés: Az idegrendszer egészséges működéséhez elengedhetetlen a serkentő és a gátló ingerületátvivő anyagok egyensúlyi állapotának fennállása.

Tünetek: Mindegyik megjelenési formájának más tünetei vannak. Az egyszerű epilepsziának a tünetei lehetnek az izomrángás, a hirtelen fellépő zsibbadás vagy szédülés, hányinger. Összetett epilepsziára utaló jel lehet a beszédzavar, az emlékezési nehézség és a zavart gondolkodás. Generalizált petit-mal epilepszia esetén a roham során a gyermek hirtelen abbahagyja az aktuális tevékenységét, elréved, zavart lesz. Emellett motoros tünetek is megjelenhetnek pislogás vagy ujjrángás formájában. A roham 10-20 másodpercig tart, ezt követően a gyermek tudata feltisztul. A generalizált grand-mal roham hirtelen eszméletvesztéssel jár. A roham lefolyása először a test izmainak tónusos megfeszülésével kezdődik, ami légzésszünetet és önkéntelen vizelet, valamint székletürítést eredményezhet. Ezt követik a szinkronizált rángógörcsök. A roham egy két percig tart, majd a beteg tudata lassan tisztul (amnéziával is járhat) (Csanda, 1983).

Betegség leírása: Hirtelen bekövetkező spontán jelentkező agyi funkcióváltozás. melynek oka az agykérgi idegsejtek egy csoportjának kóros kisülése, mely a környező területekre is kiterjedhet. Az egyensúly a serkentő folyamatok felé tolódik el. Olyan okok miatt alakulhat ki, mint a genetikai hajlam vagy valamilyen fejsérülés, agydaganat, idegrendszeri műtétet követő hegesedés. Formai megjelenését tekintve kategorizálhatjuk az epilepsziát. Egyszerű epilepszia: valamely konkrét agyterületet érinti az idegi kisülés, nem terjed tovább és tudatzavar nélkül zajlik le. Agyi érintettségtől függően lehet mozgásos, érzékeléses vagy vegetatív. Összetett epilepszia: a kisülés leggyakrabban a halántéki lebenyből indul és tudatzavarral is jár. Generalizált epilepszia: egy pontból indul, majd az egész idegrendszerre kiterjed. Két formája a petit-mal (absence), mely gyermekkorban kezdődik és a grand-mal (tónusos-klónusos) roham. Az ictust kiválthatja alváshiány, stressz, vibrálásos fényhatások (Csanda, 1983).

Kezelés: Főleg a gyógyszeres kezelés hoz eredményt. Gyógytestnevelésében fontos a megelőzés.

Tiltott gyakorlatok: Kerülni kell a rohamokat kiváltó szituációkat és az olyan veszélyes helyzeteket, ahol, ha roham éri a gyereket baleset veszélye állhat fenn.