Skip navigation

Fogójátékok gimnasztikai feladatokkal

 1. „Alagútfogó”: Kijelölünk egy fogót, a többiek futva menekülnek. Akit megfog, az mellső fekvőtámaszba ereszkedik és várja, hogy egy társa kúszással áthaladjon alatta, -ezzel kiváltsa- és vissza tudjon állni a játékba.  A fogónak meghatározott ideje van (pl. 1 perc) arra, hogy minél több embert elfogjon, amivel kivonja őket a játékból. Ha lejár az idő meg kell számolni, hányan vannak fekvőtámaszban.
 2. „Pók-rákfogó”: Kijelölünk egy fogót, akinek az ölébe egy labdát teszünk. Mindenki - a fogó is – pók vagy rákjárással haladhat csak. Akit a fogó megfog, annak átteszi az ölébe a labdát és ő lesz tovább a fogó. Játék közben nem szabad felállni.
  Megjegyzés: a területet jól be kell határolni.
  Változat: 2 vagy 3 labdával is játszható. ill. lehet babzsákkal helyettesíteni a labdát.
 3. „Katonafogó”: Kijelölünk egy fogót, akit megjelölünk, pl. egy papírcsákóval a fején. Mindenki, a fogó és a menekülők is kúszással haladnak előre –hátra, fordulva, esetleg gurulva.  Akit megfog a fogó, átadja a csákót az új fogónak és folytatódhat a játék.
  Megjegyzés: senki nem térdelhet, vagy ülhet fel.
 4.  „Kutyafogó”: Kijelölünk egy vagy akár két fogót. Mindenki négykézláb haladhat csak. Akit a fogó/k megfog/nak, hangos „vauuu” kiáltással jelzi, hogy ő lett az új fogó.
 5. „Kukacfogó”: Kijelölünk egy fogót. Mindenki hajlított ülésben a fenekén csúszva haladhat előre illetve hátra. Akit a fogó megfog, guggolásból végez 5 felugrást, vagy hasonfekvésben 10 törzsemelést csípőretartással, majd visszaáll a játékba.
  Megjegyzés: parkettás teremben csak jó minőségű parketta esetén játszassuk.
 6. „Nyuszifogó”: Kijelölünk egy fogót a többiek a menekülők. Mindenki nyusziugrással haladhat. Akit a fogó megérint, az lesz a következő fogó. Győztes az, akit nem, vagy legkevesebbszer fogtak el.
 7. „Babzsákhordó-fogó”: Kijelölünk egy fogót, akinek a fejére egy színes babzsákot helyezünk. A fogó futással, a menekülők viszont csak gyors lépésekkel haladhatnak. Akit megfognak, az a gyerek teszi a fejére a babzsákot.
 8.  „Labirintus fogó”: Kijelölünk egy fogót és egy menekülőt. a többi gyerek többsoros nyitott vonalban helyezkedik el oldalsó középtartásban tartott karral. Jelzésre a fogó elkezdi üldözni a menekülőt a sorok között. A karok alatt nem lehet átbújni a másik sorba.  A tanár jelzésére a gyerekek negyed fordulattal új sorokat alakítanak ki. Ha a fogó megfogja a menekülőt, szerepet cserélnek.
  Megjegyzés: A fogó és menekülő is haladhatnak szökdeléssel, négykézláb futással, stb.. A sorokban álló gyerekek guggolásban vagy hajlított hátsó fekvőtámaszban is elhelyezkedhetnek.
 9. „Közlekedési fogó”: Kijelölünk egy fogót és egy „közlekedési lámpát”.
  A „lámpa” háttal áll a többieknek. Ha zöldet kiabál be, akkor szabadon kergetheti a fogó a menekülőket, azonban ha pirosra vált (azt kiabálja be, hogy piros) akkor mindenkinek meg kell állnia ott, ahol éppen van. Akit megfog a fogó kiegészítő feladatot kaphat.
  Megjegyzés: ha sárgát is kiabál/hat a „lámpa” ott végezhetnek a gyerekek pl. egy teljes fordulatot vagy bukfencet.
 10. Szalagfogó”: Kijelölünk 2-3 fogót a többi gyerek nadrágjába betűrünk egy – egy szalagot úgy, hogy a nagyobb része „kilógjon”. Mindenki négykézláb futással halad és a fogók próbálnak szalagot szerezni, ha sikerül fogócsere történik. Győztes az, akit nem, vagy legkevesebbszer fogtak el.