Skip navigation

Az úszás jelentősége a testi deformitások, elváltozások esetén

A hát deformitásai esetén elsődleges cél a gerinc fiziológiás görbületeinek a kialakítása. Az alkalmazott úszásnemek esetében mind a 4 úszásnemet ajánlhatjuk. Alkalmazásukkor figyelembe kell venni az egyének háti állapotát, ugyanis túlzott merev hátú és vállövű tanulóknál a mellúszást követően a gyors, később az úszástudástól függően akár a pillangóúszás egyes gyakorlatai is hasznosak lehetnek. Fontos, hogy ne végeztessünk egyes úszásnemeket túlzott mennyiségben, hanem a kellő mobilizálás és változatos izomfejlesztés érdekében mindenből végeztessünk egy kicsit, ezáltal elkerülhetjük az órák egyhangúvá válását is.

Mellkasdeformitásoknál fontos a tüdő vitálkapacitásának növelése, valamint a helyes légzés kialakítása. Ajánlott úszásnemek a hát, mell, pillangó az ügyesebbeknél.

Nyaki problémáknál a nyakizomzat egyensúlyának helyreállítása a cél. A ferdenyaknál a fejbiccentő izom nyújtása az elsődleges feladat.

A csípőízületi elváltozások esetén fejleszteni, erősíteni kell a csípő körüli izmokat. Kiválóan alkalmas a mellúszás, de csak sarokközelítéssel végrehajtott a lábtempóval. Fejlesztendő a has, és a far izomzata, valamint a combközelítő és távolító izomcsoportok.

A láb deformitásoknál a combfeszítők és hajlítók izomerő egyensúlyát kell fenntartani, valamint a lábboltozati problémáknál alkalmazható minden olyan gyakorlat hasznos, ami talpi hajlítással jár és a lábszár izomzatát fejleszti.

A soron következő fejezeteknél feltüntetett gyakorlatok az adott betegségek esetében a teljesség igénye nélkül kerülnek felsorolásra!