IV.4. A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban
A szénhidrátok szervezetünk legjelentősebb energiaforrásai, a napi szükséglet 50-60%-át fedezik. Három nagy csoportját különböztetjük meg:
- egyszerű cukrok (monoszacharidok)
- kettős cukrok
- összetett szénhidrátok (poliszacharidok).
A táplálkozási szokásokkal kapcsolatos felmérések eredményei szerint túl sok cukrot fogyasztunk. Az egészséges táplálkozásra vonatkozó eddigi ajánlások szerint a hozzáadott cukor mennyisége ne haladja meg a napi energiabevitel 10%-át (Rodler, 2008). Ezzel szemben a WHO 2015-ös ajánlása a hozzáadott cukor arányát 5%-ra csökkentette a napi energiabevitelben, és ez kb. 25 g cukornak (6 teáskanálnyi) felel meg 7
5. ábra. Néhány közkedvelt étel hozzáadott cukortartalma8
7 http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/ Letöltve: 2015. október 25.
8 http://www.nosalty.hu/ajanlo/rengeteg-cukor-gyerek-etelekben Letöltve: 2015. október 25.