IV.4.1. Egyszerű cukrok
Legismertebbek a glükóz (szőlőcukor, a vércukor is szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor), galaktóz (nyákcukor, a tejcukor egyik összetevője).
A gyümölcscukor napjainkban többször került a figyelem középpontjába. Mivel hasznosulása nem igényel inzulint, ezért cukorbetegek számára ajánlják. Emiatt kezdett általánossá vélni az a tévhit, hogy nem kell odafigyelni a fogyasztására. A valóságban azonban a napi fogyasztása korlátozott, maximum 50 g felnőtteknek. A gyümölcscukor a májban vagy szőlőcukorrá alakul, vagy hozzájárul a máj keményítőraktárainak feltöltéséhez. Ha a raktárak telítődtek, akkor zsírrá alakul át. Ezért oda kell figyelni az ételek fruktóztartalmára. Az ételek összetevőinél izoglukóz vagy glukóz-fruktóz szirup, a kukoricaszirup nevek magas vagy magasabb gyümölcscukor-tartalomra utalnak. A magas fruktóz tartalmú-kukoricaszirup (high-fructose corn syrup, HFCS), az izoglukóz különböző típusai széles körben használtak üdítőitalok és feldolgozott élelmiszerek, gabona és sütőipari termékek gyártása során. A klinikai kutatások azt bizonyították, hogy a kukoricaszirup fogyasztása a szervezet energiabevitelének a növekedésére hajlamosít. Mindezek megerősítik, hogy étkezésünk során figyelmet kell fordítani az élelmiszerek, ételek gyümölcscukor tartalmára.9