Skip navigation

2.1.5.2. A vágás

A pajzs vízszintes vonallal történő osztását vágásnak nevezzük. Egy vágóvonallal a leggyakoribb a pajzsfő és a pajzstalp elkülönítése. Ha a vágóvonal a pajzsot középen osztja, vágott pajzsról beszélhetünk. Evettel és arannyal vágott pajzs:

 


 

Páratlan számú vágóvonal mindig csak vágott pajzsot eredményez, még akkor is, ha a vágott mezők színe egymással megegyezik. Páratlan vágás esetén a pajzsfő és a pajzstalp eltérő borítást kap. Ilyen például ez az arannyal és kékkel ötször vágott pajzs.

 

 

Két vágóvonallal jön létre a pólya, amely a pajzs magasságának 1/3-át (esetenként 2/7-ét) teszi ki. Fontos, hogy amint korábban volt róla szó, a két vágóvonal csak akkor hoz létre mesteralakot, ha a két szélső mező azonos színű. Egyéb esetben vízszintesen harmadolt pajzsról beszélünk.

 


 

Az ennél szélesebb, a pajzs magasságának akár 4/7-ét is kitevő mesteralakokat széles pólyának nevezzük.

 

 

Ha a pólya középvonala a pajzs középvonalától feljebb helyezkedik el, felső pólyának, ha lejjebb, akkor alsó pólyának nevezzük

 

 

A vízszintes osztóvonalak számának többszörözésével a pólyák száma is növekszik. Hat vágással például hármaspólya jön létre.

 

 

Korábban említettük, hogy ha a mesteralakok nem érintik a pajzs széleit, lebegő mesteralakokról beszélünk. Ennek egy példája a lebegő pólya.

 

 

A pólya esetében is igaz, hogy az osztóvonalak formája változatos pólyatípusokat hozott létre. Így beszélhetünk többek között hullámos, domború, lépcsős és rutapólyáról is.

 



 

Ha a vízszintes osztóvonalak a pajzsból keskenyebb részt vágnak ki, az így létrejövő mesteralakok külön nevet kapnak. A pajzsmagasság 1/6-át (az 1/3-os pólya fele), illetve 1/7-ét (a 2/7-es pólya fele) kitevő mesteralak neve csík.

 



 

A csík felét (a pajzsmagasság 1/12-e) kitevő mesteralak neve fonál, az ennél is keskenyebbet pedig zsinórnak nevezzük.

 



 

Feladat: A mesteralakok nevének és alakjának azonosítása, ha mindkettőt ismeri az ember, viszonylag magától értetődő dolog. Tegye próbára magát a következő feladat megoldásával! Húzza a mesteralak nevét a neki megfelelő ábrára! Az ’ellenőrzés’ gombbal ellenőrizheti megoldásait, a ’helyes megoldások’ gomb megmutatja a megfelelő párokat.

Feladat

A mesteralakok nevének és alakjának azonosítása, ha mindkettőt ismeri az ember, viszonylag magától értetődő dolog. Tegye próbára magát a következő feladat megoldásával! Válassza ki a mesteralak nevét az ábrák alatt lenyíló menüből! A 'Check' (ellenőrzés) gombbal ellenőrizheti megoldásait. A jó válaszok zöld, míg a rossz válaszok piros színűre változnak. A "Mutassa a visszajelzést" gomb a helyes megoldást tartalmazza, de természetesen erre csak a feladat kitöltése után kattintson!

1 2 3
4 5 6

Enable JavaScript