Skip navigation

Média fájlok konvertálása

Miért van szükség konvertálsra?

Mint azt a bevezetésben már említettük, az eredményes tanulási-tanítási folyamathoz elengedhetetlen, hogy szervesen beépítsük óráinkba a multimédiás anyagokat. Nem mindegy azonban, hogy milyen fájl formátumot használunk az órán használt különböző szoftverek esetén. A megfelelő formátumú szoftvert beilleszti a rendszert, míg a más formátumú esetén linket illeszt csak be. Ezek beolvasása, indítása lényegesen hosszabb időt vesz igénybe, amire egy tanítási órán nincs lehetőségünk.  Arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a nem illeszkedő állományokat külön magunkkal kell vinni, a linket pedig minden alkalommal ellenőrizni kell, hiszen a link helyhez köti az állományt, s ha azt áthelyezzük, nem találja meg. Az általunk használt tananyag szerkesztők a következő média fájltípusokat használják:

vid10 A PowerPoint szoftver a windows formátumot (WMV) illeszti az állományba.
vid11 A Smart interaktív tábla Notebook szoftvere az FLV állományokat illeszti a rendszerbe automatikusan.

A konvertálás menete

A már tanult módon megnyitjuk a szoftvert és a konvertálni kívánt média fájlt beolvassuk. Mivel a konvertálás általában hosszabb időt vesz igénybe, ezért ha meg akarjuk vágni a videót, célszerű előbb a vágást elvégezni

vid12 Kiválasztjuk a szalagon azt a fájltípust, amelyre át kívánjuk alakítani állományunkat.
Ekkor a már ismert ablak jelenik meg. Beállítjuk az új állomány mentésének helyét és nevét (lehet az eredeti is). A Konvertálás gombra kattintva megkezdődik az átalakítás.

vid13

A konvertálás elindítása után a kék csík, illetve a százalékban kifejezett érték mutatja, hol tart a konvertálás. A munka befejeztével jelzi a program, ha elkészült.

Az interneten számos, a tanítók számára jól használható programot találunk szinte minden tantárgy esetén. Ezek többsége oktatási célra felhasználható ingyenesen. Fontos azonban, hogy meggyőződjünk arról letölthetjük-e ezeket tanítási célokra, nehogy szerzői jogokat sértsünk meg.