Skip navigation

9. Az Imagine Logo használata I.

Célok

Az Imagine logo tanulmányozásával a hallgatók megismerkednek egy programozási nyelvvel. A programozás a hallgatóktól kreativitást és algoritmikus gondolkodást igényel, illetve fejleszti ezen képességeiket.  Mivel a kurzus keretein belül csak néhány órát foglalkozhatunk ezzel, így nem várhatjuk el, hogy profi programozókká váljanak. Célunk az, hogy ízelítőt kapjanak e nyelv előnyeiről, hasznosságáról az oktatásban.

Feldolgozási idő: 30-35 perc.

Miért használjuk az Imagine Logot?

Az elsősorban gyermekek számára kifejlesztett LOGO programozási nyelv első változata 1967-ben  jelent meg.A teknőc és a hozzá kapcsolódó grafikai rendszer csak később született meg, amely már kisiskolás kortól kiváló oktatási környezetnek bizonyult. A Dos alapú személyi számítógépekre készült változata a Comenius logó volt, amelyet 2001-ben az Imagine Logo váltott fel.  

A program használatával a gyerekek számos kognitív képességét játékosan fejleszthetjük, mint a közvetlen érzékelés, az észlelés, a figyelem, az emlékezet, a képzelet, a problémamegoldó gondolkodás. Egy-egy ábra elkészítéséhez mindezen képességeket használni kell, hiszel el kell képzelni milyen ábrát szeretne megrajzoltatni a teknőccel. Meg kell alkot a parancssorokat, amelyek ezeket megrajzolják. Ha hiba adódik meg kell találni a javítás módját.A tanulók rendkívül élvezik, hogy néhány parancs segítségével érdekes ábrákat szerkeszthetnek.

csipke

Az Imagine Logo ingyenesen letölthető valamennyi magyar nyelvű oktatási intézmény tanárai és diákja számára az alábbi linkről:

http://logo.sulinet.hu/