Skip navigation

A gerinc

 

A következő testrész a gerinc, ide tartozik a nyak, a hát és a derék problémái is.
Nagyon fontos, hogy a gép előtt töltött időben a lehető legkényelmesebb testtartásban legyünk, ebben elsősorban a bútorok helyes kiválasztása és használata segíthet. Az egész test akkor van jó helyzetben, ha a törzs és a felső lábszár 100-110 fokot zár be, vagyis enyhén hátra vagyunk dőlve a függőlegestől, és az alsó és a felső lábszár szöge is hasonló legyen.

  • A szék magasságát úgy kell megválasztani, hogy az előbbi helyzetben a teljes talppal érintsük a padlót.

Ha ez a magasság megvan, akkor ehhez képest kell a billentyűzet magasságát beállítani. A jó helyzet az, ha a felkar függőleges, lógó helyzetben van a testünk mellett, és ehhez képest az alkar derékszögben állva nyúl a billentyűzet fölé.

  • A hát egészséges tartásához olyan széket válasszunk, amely elég stabilan meg tudja tartani ha nekidőlünk, de mindemellett kényelmes a hátnak (párnázott), esetleg jó lehet, hogy ha a támla dőlésszöge külön állítható.
  • A kéz tartására kétfajta állás terjedt el; az egyik szerint nem szabad alátámasztani az alkart, annak szabadon kell lennie. Ez az eset a folyamatos kétkezes billentyűzet használat során jó (fárasztó hosszú ideig). A másik esetben az egérhasználat során az alkart a csukló mögött megtámasztjuk.

A mozgásszegény életmód kedvezőtlen következményei közül a legfontosabb a testsúlynövekedés és az összes elhízással járó szövődmény. A vérkeringés lelassul, s emiatt az anyagcseretermékek nem tudnak eltávozni az izmokból.

Az eredmény: visszeresség, növekvő trombózisveszély, a kezekben pedig az ínhüvelygyulladás. Háromnegyed óránként (de legalább kétóránként) 10-15 percre álljunk fel a gép mellől és mozgassuk meg végtagjainkat.