Skip navigation

A számítógépes vírusok típusai

Alaptípusok

  • Bootvírus
  • Fájlvírus
  • Makróvírusok

Legújabb fenyegetések 

Céljuk nem a rombolás, hanem illegális javak, illetve személyes, titkos adatok megszerzése. Ennek megfelelően terjesztési módszerük is különbözik a korábbiaktól. 2005-ben az "izraeli eset" kapcsán jegyezték fel az első személyre szabott trójai programot alkalmazó csendes támadást.

A féreg

A féreg, akárcsak a vírus, célja, hogy számítógépről számítógépre másolja magát, de mindezt automatikusan teszi. Először is átveszi az irányítást a számítógép fájlok vagy adatok küldésére képes funkciói felett. A számítógépre került féreg képes magától is tovább terjedni. A férgek legnagyobb veszélye az a képességük, hogy nagy számban képesek sokszorozódni. A férgek képesek például elküldeni magukat az e-mail címjegyzékben szereplő összes címre, és a címzettek számítógépén szintén megtenni ugyanezt.

A trójai

A trójai programok hasznos programnak tűnnek, de valójában a biztonságot veszélyeztetik, és rengeteg kárt okozhatnak. E-mail formájában érkeznek, amelyek melléklete a levél szerint Microsoft biztonsági frissítéseket tartalmaz, valójában viszont olyan vírusok vannak benne, amelyek megpróbálják leállítani a víruskereső és tűzfalprogramokat.

A trójaiak úgy terjednek, ha a rászedett felhasználók megnyitják a programot, mert azt gondolják, hogy hivatalos forrásból származik. A felhasználók védelmében a Microsoft gyakran küld biztonsági közleményeket e-mailben, de ezeknek sosincs mellékletük.

Védekezés vírusok ellen

Megelőzés: csak jogtiszta programot használjunk!

Korai felismerés: figyeljük a gyanús jeleket a számítógép működése során (pl. a gép lelassul, a programok nem úgy működnek, ahogy megszoktuk tőlük).

Védelem: használjunk vírusfigyelő, memóriarezidens programot!

Gyógyítás: víruskereső és ártalmatlanító programmal próbáljuk felderíteni, majd törölni a vírust!

Sajnos a vírusirtók csak a már ismert vírusok ellen hatékonyak!