Skip navigation

Adatvédelmi eljárások

Jelszavas védelem

Az adatok védelme és a számítógépekhez való hozzáférési jogosultságok kontrolálása  a célja. Jelszavas védelem esetén felhasználóneveket és jelszavakat használnak. Ez a legelterjedtebb módszer.

Rengeteg hátránya van:

  • meg kell jegyezni - tehát el is lehet felejteni,
  • a felhasználó felírja valahová, a "papirfecnit"   pedig    a számítógép közelében helyezi el,
  • az ember szinte mindig olyan szót választ   jelszónak, amit igen könnyű megjegyezni, ezek   könnyen ki is találhatók,
  • végeredmény mindenképpen az, hogy az   adatvédelem szinte semmit nem ér.

Hardveres védelem

A jelszavas védelem problémának a megoldására számos hardveres megoldást dolgoztak ki, melyek közös jellemzője, hogy a felhasználót egyedi eszközzel azonosítják.

Hardverkulcsos védelem: egy speciális eszközt kell a gép meghatározott helyére csatlakoztatni, amely külön kóddal rendelkezik. Enélkül a program nem indul el.

Mágneskártya: ahogy a bankkártyáknál megszokhattuk, csupán az azonosító eszköz birtoklása még nem jelent hozzáférést a rendszerhez, ahhoz hogy hozzá tudjunk férni a rendszerhez, előbb egy jelszót is be kell gépelni.

Előnye, hogy csak az azonosító eszköz birtokosa kezdeményezhet hozzáférést a védeni kívánt rendszerhez.

A hátrányuk, hogy mindig magunknál kell, tartanunk, de a kártyát elveszíthetjük, vagy ellophatják és a jelszót is megtudhatják. Új felhasználónak egy újabb azonosító eszközt kell adni, ami nem "két forintba" kerül.

Biometrikus védelem

A biometrikus azonosítás során a felhasználó azonosítása fizikai jellemzői alapján történik. Ennek legnagyobb előnye, hogy száz százalékig kizárható a téves azonosítás, így nagy biztonsággal alkalmazható olyan helyen is, ahol nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelni. Másik nagy előnye, hogy az azonosítás "eszközét" nem lehet elveszíteni, otthon felejteni és nem tudják ellopni.

Ujjlenyomat azonosítás: nincs két egyforma ujjlenyomat. Egy ujjlenyomatból 50-60 pontot érdemes rögzíteni, ezek alapján minden kétséget kizáró módon azonosítható az egyén.

 Kézfelismerés: a teljes kéz formáját és a geometriáját szokták vizsgálni, illetve rögzíteni. Ez főleg olyan helyen használható, ahol nincs mód az ujjlenyomatok ellenőrzésére.

Az emberi hang felismerése: is egy megoldást jelenthet. Ennek a megoldásnak a legnagyobb problémája az, ha megváltozik a személy hangja. A hangváltozás oka lehet betegség, vagy egyszerű rekedtség.

Arcfelismerés: erre két különféle lehetőség kínálkozik: egyszerű és bonyolult. A bonyolultnál, az azonosítani kívánt személyről egy infra-kamera hőképet készít, ami száz százalékosan azonosítja az egyént. Az egyszerűbb módszernél egy "mezei" kamera vizsgálja meg a személyt.

A szemen keresztül történő azonosítás. Akárcsak az arcfelismerésnél, itt is két módszer lehetséges: az egyik a retina, a másik az írisz azonosítása. Az írisz vizsgálatánál problémát jelent a kontaktlencse - a szemüveg nem, mivel azt az ember könnyen leveszi - és a szembetegségek. A retinavizsgálatnál ez nem gond, ami viszont az: a szem nem mozdulhat el az azonosítás alatt.