Skip navigation

1.8. A változás erőtere

A szervezeti változások sikeres menedzseléséhez fontos megérteni a változás erőterét, azaz a változás ellen és mellett ható tényezőket.

Lewin szerint a változtatással kapcsolatban a szervezetben hajtóerők és fékezőerők hatnak. A hajtóerők azok a problémák vagy lehetőségek, amelyek arra ösztönzik a szervezetet, hogy változzanak. Ezeket a szervezeti változások kiváltó okairól szóló alfejezetben részletesen bemutattuk. Más megközelítésben azok az erők, amelyek meg akarjak változtatni a pillanatnyi helyzetet. A fékezőerők pedig mindazok a szervezeti és egyéni szintű tényezők, amelyek akadályozzák a változást. Ezekez a szervezeti önteltség, valamint az ellenállás okainak bemutatása során ismertük meg. Más megközelítésben azok az erők, amelyek a pillanatnyi helyzet fenntartásában érdekeltek. A sikeres változás feltétele, hogy a hajtóerők kerüljenek túlsúlyba. Ennek érdekében a változásmenedzsereknek egyszerre kell koncentrálniuk a fékezőerők csökkentésére és a hajtóerők növelésére. (Daft 2010)

Gleicher képlete a következőképpen alakul: E x V x I > K, ahol:

E: elégedetlenség a jelenlegi állapottal

V: vonzó jövőkép

I: annak ismerete, hogy a jövőkép eléréséhez milyen lépések, cselekvések szükségesek

E három tényező együttesen adja a változás “energiáját”.

K: a változás anyagi és pszichológiai költségei

Ennek megfelelően ahhoz, hogy a változás erőterében a hajtóerők kerüljenek előtérbe az szükséges, hogy az egyén vagy a szervezet elégedetlen legyen a jelenlegi állapottal, ismert és vonzó legyen számára a változással elérni kívánt állapot, tudatában legyen annak, hogy milyen konkrét lépéseket kell tennie ahhoz, hogy eljusson a jelenlegi helyzetből a jövőbeli állapotba, és mindennek felül kell múlnia a változás anyagi költségeit és pszichológiai terheit. (Buchanan, Huczynski 1997)