Skip navigation

10.3.6. Milyen személyi erőforrások mozgósíthatók?

A programok előkészítése és lebonyolítása különböző szakemberek együttműködését is igényli. Egy érzékenyítő rendezvényen alapvető feltétel, hogy a csoportok összetételét és az egyes gyermekeket jól ismerő pedagógusokon kívül részt vegyenek a nevelő munkát segítő munkatársak (óvodai dajka, gyermekfelügyelő, gyógypedagógiai asszisztens) és más segítők, önkéntesek. A segítők között hathatós támogatást kaphatunk az egyes fogyatékossági csoportok érdekvédelmére szerveződött civil szervezetektől, melyek többsége országos lefedettségű tagszervezetekkel működik, így mindenütt elérhető közelségben vannak. A teljesség igénye nélkül néhány példa: az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, http://www.efoesz.hu/; Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, http://www.sinosz.hu/; Autisták Országos Szövetsége, www.aosz.hu; Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, http://www.mvgyosz.hu/; Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, http://www.meosz.hu/.

A civil szervezetek általában segítséget tudnak nyújtani az egyes fogyatékossági csoportokba tartozó személyekkel való kapcsolatfelvételben is.  

Feladat

Kutassa fel, hogy az Ön lakóhelyén működnek-e az egyes fogyatékossági csoportokat támogató civil szervezetek!  Amennyiben igen nézze meg, hogy mik a szervezet céljai, valamint járjon utána annak is, hogy vannak-e saját szervezésű érzékenyítő programjaik?