Skip navigation

Nyak ortopédiai betegségei

Torticollis congenitus (ferde nyak):

Tünetek: A fej az egyik váll felé dől a nyak csavarodásával egyidejűleg, így az arc a másik váll irányába néz. Újszülött korban a fejbiccentő izom (m. sternocleidomastoideus) állományában duzzanat tapintható, később ez eltűnik, de az izom megrövidülése és húrszerű feszülése fennmarad. Az izom clavicularis rostjainak rövidülése a nyak oldalra hajlását, a sternális rostok rövidülése a nyak csavarodását eredményezi (4. Kép). A torticollis társtünete lehet a nyaki scoliosis. (Barta, 1983)

4. kép: Torticollis congenitus.

Forrás: http://www.pediatricsconsultant360.com/Nine-Year-Old-Boy-With-Torticollis

Betegség leírása: A m. sternocleidomastoideus megrövidülése okán megjelenő veleszületett rendellenesség. Kialakulásának oka alapvetően ismeretlen, de létrejöhet a méhen belüli téraránytalanság miatt, az izmokba futó erek összenyomódása eredményezte izomzsugorodás miatt, valamint a szülés közben bekövetkezett sérülés miatt. Ezek mellet örökletes tényezők is közrejátszhatnak kialakulásában, mely esetben együttesen jelenik meg más rendellenességekkel. Egyéb formái: gyulladásos-, traumás-, reumás-, spasztikus-, heges ferdenyak. (Barta, 1983, Vízkelety, 1999) Az izomban mogyorónyi, szilványi csomó látható, melyet 1 éves kor előtt degenerálódott izomszövet, 1 éves kor után rostos kötőszövet alkot. (Barta, 1983)

Kezelés: Konzervatív és műtéti kezelése is előfordulhat az elváltozás mértékétől függően. A konzervatív kezelés csecsemőkorban passzív nyújtó- és aktív kényszerítő gyakorlatokkal történik. A passzív gyakorlatokat naponta több ízben kell alkalmazni, amit a szülőknek meg kell tanulniuk, hogy otthon is el tudják végezni. (Barta, 1983; Perjés, 2008; Vízkelety, 1994) Az aktív kényszerítés során a babát úgy kell fektetni, hogy a fény- és a hangingerek a deformitás oldaláról érjék, vagy az etetés közben úgy ültessük, hogy a táplálékot a rövidült oldalról kapja, így a fejét korrekciós helyzetbe fogja forgatni (Barta, 1983; Vízkelety, 1994). A mozgatásokat ki lehet egészíteni gipszfektetővel is. Ha a konzervatív kezelés nem eredményes, a betegség súlyosságától függően műtéti beavatkozás szükséges (Barta, 1983). Iskolás korban az elsődleges feladat a megrövidült feszes izomzat fellazítása, mobilizálása. Célja a szimmetria és a kétoldali izomegyensúly visszaállítása, valamint a helyes fejtartás beidegzése (tükör előtti gyakoroltatás). A nyak mobilizálása mellett prevenciós jelleggel törzserősítő gyakorlatokat is kell végeztetni az esetleges skoliosis kialakulása ellen.

Tiltott gyakorlatok: A nyak izmainak túlzott nyújtása, fordított testhelyzetek (fejállás, kézállás), gurulóátfordulások, kézen átfordulások (Gárdos - Mónus, 1982).