Skip navigation

A vállöv ortopédiai betegségei

Scapula elevata (Sprengel-féle deformitás):

Tünetek: A lapocka (scapula) fejlődésének rendellenessége, mely során a lapocka helyzete magasan van a vállövvel együtt. A scapula kisebb és szélesebb, felső része előre fordul, alsó szeglete közelít a gerinchez, és a környékén található izmok deformáltak. A váll és a nyak vonala eltér a másik oldal magasságától (8. Kép). A lapocka mozgása beszűkült, így a kar emelése nehezített. Az elváltozás ritkán előfordulhat mindkét oldalon. (Barta, 1983)

8. kép: Scapula elevata.

Forrás: 2870;year=2014;volume=7;issue=3;spage=408;epage=409;aulast=Mittal

Betegség leírása: A vállöv a fejlődése során nem ereszkedik le a nyaki szelvények magasságából, ami a gerincen és a bordákon is rendellenességet okozhat. A vállöv izmai a csontok rendellenes elhelyezkedésének megfelelően megrövidülnek vagy megnyúlnak, valamint megváltozik lefutásuk is. Az izomban fibrózis alakul ki, a lapocka felső csúcsától az alsó nyaki csigolyákig erős kötőszövetes köteg vagy porcos-csontos híd található. (Barta, 1983; Vízkelety, 1999)

Kezelés: A konzervatív kezeléssel eredmények érhetőek el, amennyiben az elváltozás a végtag mozgásának funkcióját nem befolyásolja, és fájdalmat nem okoz (Barta, 1983; Perjés, 2008). Aktív gyakorlatokkal kell csuklyásizmot és a lapockát felfelé húzó izmokat lazítani és a lapockát lefelé rögzítő izmokat pedig erősíteni. Műtéti beavatkozás nagyobb funkcióvesztés és kozmetikai okok esetén indokolt.

Tiltott gyakorlatok: Az elváltozást fokozó mozgásanyag, olyan támasz és függő gyakorlatok, amik a lapocka felcsúszását idézik elő.

 

Szárnyas lapocka:

Tünetek: A lapocka belső része elemelkedik a mozgások során. Ez a jelenség megfigyelhető statikus vagy dinamikus helyzetben. (Perjés, 2008)

Betegség leírása: A statikus szárnyas lapocka megjelenhet a gerinc, bordák és a vállöv deformitása miatt, valamint daganatos betegség során. Dinamikus formája aktív izommunka mellett jelenik meg a fűrészizom sérülése vagy idegi bénulás okán. A kialakulás okának függvénye, például: serratus izom hiánya, szakadása; az izom állományban levő fibrózis; a lapockában mellkas felé növő daganat. (Perjés, 2008)

Kezelés: A konzervatív kezelésének lényege a lapocka belső élét a test középvonalától távolító izmok lazítása, és a test középvonala felé húzó izmok erősítése.

Tiltott gyakorlatok: Nagy terhek cipelése és fej fölé emelése, dobó mozdulatok, előre tartott kézzel történő nyomások, hasonfekvésben könyöklés.