Skip navigation

A gyógytestnevelés-órai úszást segítő eszközök szerepe és helye

Az úszólap, vagy úszódeszka szinte minden uszodában megtalálható. Úszásoktatásra és edzésre is alkalmas 3 cm vastag, általában 60x30 cm méretű eszköz. Felhasználható mind a 4 úszásnem esetében, illetve játékban is. Gyakran alkalmazzák a medence parton végezhető szárazföldi gyakorlatok segédeszközeként is. Kiváló segítő a lábtempók gyakorlásánál, de jó szolgálatot tesz a helyes testhelyzet kialakításában is. Kényszerítő helyzeteket is modellezhetünk segítségével. Pl. a helyes hátúszó lábtempó végrehajtásánál mélytartásban a térdek fölé helyezve jelzi és gátolja a térdek helytelen felfelé irányuló mozgását. Változatos feladatvégrehajtást követel a gyermektől az ülésben való hajókázás. Ez hatékonyan segíti a mély hátizmok fejlesztését.

Úszóöv, melynek ismert felfújható változata az úszógumi, de van tömör szivacs változata is, mely övként és kígyóként is használható. Az úszódeszkához hasonlóan a testhelyzet kialakításánál használhatjuk. Elősegíti a lebegés, siklás gyakorlatok végrehajtását. Mivel anyaga miatt magasan fekszik a vízen, legtöbbször láb alá helyezve használjuk, de alkalmazható pl. hanyattfekvésben a nyak alatt és a csípő, vagy derék alatt is a gyakorlat céljától függően.

Úszóbója az úszódeszkánál jóval kisebb méretű eszköz. Anyagát tekintve megegyezik annak anyagával, de formája egy piskótához hasonlít vastagsága kb. 15 cm. A kartempó edzésénél használjuk a láb közé szorítva gátolja a lábtempó működését. Kedvelt segédeszköze a gyerekeknek. Ugyan első ránézésre behatároltnak tűnhet felhasználási területe, deha az oktatók kreativitására alapozunk, láthatjuk milyen sokféleképpen alkalmazható az úszásoktatástól az edzésen át. Használhatjuk kézben tartva a lábtempók gyakorlásához, bokák közé szorítva a csípőficam terápiában, vagy akár játékban is.

Gumilabdák látványától minden gyermeknek a játék jut az eszébe. Mivel a labdák a bennük lévő levegő miatt nehezen nyomhatók a víz alá, így kellő ellenállást okozva kitűnően használhatóak helyben végezhető erősítő gyakorlatokhoz. Társsal végezhető páros gyakorlatoknál is jó segítség a gumilabda, de a korábban említett eszközökhöz hasonlóan a labdák is alkalmasak úszógyakorlatok végzésére, mint lábtempó, labda lábak közé szorítása esetleg vízilabdázás.

Egyéb eszközök, melyek szintén kellő kreativitást igényelnek a tanártól. Pl. ping-pong labda a légzőgyakorlatokhoz használjuk páros gyakorlat formájában. A labda, vagy labdák a víz felszínén lebegnek. A tanulóknak el kell fújniuk a társ labdáit. A gyakorlat fejleszti a kilégzést, mely az asthmás tanulóknál kritikus.

Megemlíthetjük az uszonyokat is, melyekből vannak a rövidebb változatok és vannak a hosszabb formák. Használatuk elősegíti a helyes lábmunka kialakítását pillangó, hát, gyors úszásnemekben. Valamint élvezetes sebességnövekedést biztosítanak, mely a gyerekek számára közkedveltté tette használatukat.

Tenyérellenállások, melyek funkciója benne van a nevükben. A tenyérre rögzíthető műanyag lapátszerű lapokról van szó. Használatuk közben fokozott ellenállást tapasztalhat az úszó a karmunka közben. Kiválóan alkalmazhatóak továbbá helyben végzendő gyakorlatokhoz is.

Merülő karikák lehetővé teszik a játékos feladatmegoldást, a vízalatti bújkálást.