Skip navigation

Gyógytestnevelés feladatai asztmás tanulók esetében

Asztmás gyerekek számára nagyon fontos a légzés aktív szabályozása, a helyes légzés elsajátítása. Egészséges ember belégzése rövidebb, kilégzése hosszabb ideig tart, s ezt követően légzésszünet következik. Az asztmások kilégzése akadályozott, belégzése felületes, a légzésszünet hiányzik.

A légző gyakorlatokat a légutak tisztítása vezesse be (pl. orrfújás, ill. felváltva befogott orrnyílással légzés, egyik orrnyíláson történjen a be, a másikon a lökésszerű kilégzés).

Fontos az orron át történő belégzés megtanítása!

A légző gyakorlatokat először hanyattfekvésben végeztessük, hogy a gyerek jobban tudjon koncentrálni. Tanítsuk meg a rekeszlégzést, a mellkasi légzést és összetett légzéstechnikákat. (pl. a gyerekek tegyék kezüket vagy játékukat a hasukra ill. mellkasukra és érezzék a has és bordák emelkedését és süllyedését.)

Rendszeres légző gyakorlatok hatására kialakul a helyes légző technika, megszűnik a feszes, kapkodó légvétel.

Hangképző gyakorlatokkal is segíthető a gyógyulás, mivel a rekesz állapotára előnyösen hatnak. A magánhangzók tiszta kiejtése a mimikai izmok lazítását, a mássalhangzók gyakorlása a légzőizmok erősítését segíti. Lökésszerű kilégzést pl. „k”„t” hangok ill. a hosszantartó kilégzést az „s” „sz” hangok hangos, határozott kiejtésével gyakoroltathatjuk.

Hangos énekléssel is javítható a beteg állapota.

Az úszás is nagyon kedvező hatású a gyógyításban. Oktatásánál nagyon fontos a fokozatosság betartása. Lassan óvatosan szoktassuk a gyereket a vízhez, nehogy szorongást, félelmet váltson ki. Úszás előtt és után zuhanyozzanak le a gyerekek hideg- meleg - langyos víz váltogatásával. Elsősorban a mellúszást tanítsuk. Az erőteljes víz alatti kilégzés nagyon jól fejleszti a légzési segédizmokat. A légzés ritmusa is javulhat helyes, szabályos úszástechnika által. Jótékony, maga a vízben való tartózkodás is, hisz a mellkasra nehezedő külső, nagyobb hidrosztatikai nyomás a kilégzést támogatja.

Az uszodai magasabb páratartalom a levegőben található szennyező anyagokat megsemmisíti.

Légző tornával a bordaközti izmokat, mellizmokat, rekeszizmot kell erősíteni.  Működésük összehangolásával segíthető a köpetürítés.

Az asztmás gyerekek általában rossz testtartásúak, fizikálisan gyengék, válluk előreesik, mellkasuk lapos, hátuk kerek. Gyakori náluk a tölcsérmell, tyúkmell, a kyphosis, scoliosis. Elengedhetetlen a tudatos testtartásjavítás. A törzs izomzatának erősítésére alkalmazhatunk kéziszer és előkészítő szergyakorlatokat, páros és társas feladatokat, a ritmus fejlesztése érdekében zenére végzett ritmikai gyakorlatokat. Stressz oldás, kikapcsolódás, örömszerzés érdekében pedig testnevelési és sportjátékokat.

A fizikai fittség jelentősége számukra sokkal nagyobb, mert fontos hogy a visszaesés periódusában legyen mire támaszkodniuk. Az edzettség az asztmás egyén mindennapi életére is pozitív hatással van. Nő a betegségekkel szembeni ellenálló képessége.

Az asztmás rohamokat kísérő pánikreakciók kezelését segíti a jóga, a relaxációs gyakorlatok és a küzdősportok.