Skip navigation

A mellkas ortopédiai betegségei

Pectus excavatum (tölcsérmell):

Tünetek: A mellkas deformálódott, a szegycsont (sternum) a test középvonala felé beesik (12. Kép). Az elváltozás mértéke változhat, valamint lehet szimmetrikus és aszimmetrikus is. A tünetek születéskor már látszódnak, és később nőknél az emlő miatt feltűnőbbek (Perjés, 2008). Az ilyen deformitással rendelkezők többnyire soványak és erőtlen testalkatúak (Vízkelety, 1999). Jellemző tünete a fáradékonyság. A deformitáshoz túlzott háti kyphosis is társulhat (Perjés, 2008).

12. kép: Pectus excavatum.

Forrás: http://www.mipectus.com.ar/

Betegség leírása: A deformitás a mellkas veleszületett fejlődési rendellenességének és a csontlágyulásos folyamatának eredménye. A porcot felépítő egységek (mucopolisacharidok) fokozott lebontása miatt a porcszövet lágyult, ennek következtében az ízület deformálódik. A negatív mellűri nyomás a test középvonala felé húzza a lágyabb bordaporcokat. A beesett mellkas miatt a tüdő nem tud annyi oxigént felvenni és a szív funkciói is csökkenhetnek (Perjés, 2008).

Kezelés: Mellkasemelő-, törzsfeszítő gyakorlatokkal, bordalégzéssel és erőltetett légző gyakorlatok végeztetésével, a mellkas fejlesztése különböző testhelyzetekben (Gárdos - Mónus, 1982). Fontos a helyes hasi légzés kialakítása. Az úszás és a futás a fejlesztésben segíti a mellkas tágulását és a tüdő oxigénfelvevő képességét (Vízkelety, 1999). Fontos a mell-, a has- és a hát izmainak erősítése (Gárdos - Mónus, 1982). Ha a kyphotikus hát tünetei is társulnak a deformitáshoz, akkor a konzervatív terápia során figyelembe kell venni azok kezelési alapelveit is.

Tiltott gyakorlatok: Minden olyan gyakorlatot kerülni kell, amely a mellkas homorú túlíveltségét fokozza, továbbá kerülni kell a teljes kifáradással járó terheléseket, melyek oxigénhiányt eredményezhetnek.

 

Pectus carinatum (tyúkmell):

Tünetek: A mellkas deformitása, mely esetben a szegycsont a test középvonalától rendellenesen eltávolodik, így előemelkedik a bordák elülső részével együtt (13. Kép), de a bordák oldalsó részei behúzódnak (Perjés, 2008; Gárdos - Mónus, 1982). Az elváltozás a vállak előreesését és a has elődomborodását vonhatja magával, később a mell- és a vállöv izmai zsugorodhatnak (Perjés, 2008). A mellkas merev, és fáradékonyság figyelhető meg terhelés hatására. A deformitáshoz túlzott háti kyphosis is társulhat (Gárdos - Mónus, 1982).

13. kép: Pectus carinatum.

Forrás: http://www.mipectus.com.ar/

Betegség leírása: Mellkas fejlődési rendellenesség, családi halmozódás megfigyelhető. A szegycsont előemelkedése nem szűkíti le a mellüregben levő szervek terét, de a mellkas merevségét okozza. A bordák rugalmatlansága következtében a tüdő kapacitása csökkent. A betegség tüdőtágulatot is okozhat (Perjés, 2008).

Kezelés: Fontos a megrövidült mellizomzat nyújtása és a hát izmainak erősítése. Hason fekvésben végzett mellizom nyújtás, mellkas tágítás és törzsfeszítés ajánlott ezzel is megakadályozva a szegycsont további előemelkedését (Gárdos - Mónus, 1982). Fokozni kell a mellkas rugalmasságát és légző gyakorlatokkal ki kell alakítani a rekeszlégzést a vitálkapacitás növelése érdekében (Perjés, 2008; Gárdos - Mónus, 1982). Ajánlott továbbá az általános kondicionálás mellett az úszás is (Perjés, 2008).

Tiltott gyakorlatok: Minden olyan gyakorlatot kerülni kell, amely a mellkas domború túlíveltségét fokozza, továbbá kerülni kell a teljes kifáradással járó terheléseket, melyek oxigénhiányt eredményezhetnek.