Skip navigation

Az úszás szerepe az anorexia nervosa és bulimia kezelésében. A túlsúllyal küzdő, obesitasos tanulók speciális mozgásanyaga, vízi gyakorlatok

Az anorexia és bulimia betegségek fiatalkorú nők körében figyelhető meg. A gyógytestnevelés szempontjából ez a középiskolai korosztályt veszélyezteti. A betegségek lelki eredetűek, kialakulásuk mindig valamilyen pszichés problémára vezethető vissza.

Mivel a panaszok között a helytelen énkép és éntudat elsődlegesen szerepel, így az anorexia esetében szinte nem is beszélhetünk úszásfoglalkozáson való részvételről csak a gyógyulás előrehaladott állapotában hajlandóak az érintett fiatalok a foglalkozásokon részt venni.

Az úszásban résztvevők esetében az órák célja a könnyed hangulat megteremtése és az általános kondicionális fejlesztés, valamint az aktív életmódra nevelés.

A kóros elhízás sajnos népbetegség, civilizációs ártalom. Az elhízott gyerekek az iskolai életben ha szellemileg nem is kerülnek hátrányba, a testnevelés órai követelmények biztosan megoldhatatlan feladatok elé állítanák őket. A testnevelés órai sikertelenségek további romboló hatással lennének a gyermekek lelki állapotára, személyiségére. Ezért szűrik ki és utalják gyógytestnevelésre a szakemberek a kórosan elhízott tanulókat.

Az uszodai környezet azonban a legjobb megoldást kínálja számukra. A vízben végzett gyakorlatok nem okoznak olyan frusztrációt a gyermekeknek, mint a szárazföldön végzendő mozgások mivel a vízben a testre ható hidrosztatikai felhajtó erő biztosítja számukra a könnyebb feladatvégrehajtást. A vízben az elhízott gyerekek megtapasztalhatják a “képes vagyok” érzését, ez olyan sikerélményt nyújt mely építő hatású személyiségükre.

Az obezitasos gyerekek uszodai képzésének célja az állóképességük fejlesztése, a vitálkapacitás növelése a légzőizmok mobilizálásával és fejlesztésével. Az órákon bármely úszásnem alkalmazható, megtanítható. Igyekezzünk kellő mennyiségű játékkal és akár versenyhelyzetekkel is fejleszteni. A feladatok meghatározásánál törekedni kell a terjedelem növelésére, az intenzitást pedig csak kis lépésekkel fokozhatjuk.

Az úszást és a vízben végzett mozgásokat megszerető elhízott gyermekek előtt felcsillan a remény egy aktívabb életmód kialakítására. A rendszeres úszásórák olyan közeget biztosíthatnak a gyermekek számára, mely állandó sikerélményt nyújt és fejleszti az önbizalmat. Egy megfelelő terhelést biztosító óra a fogyásban is eredményes lehet. Akár 1 kg-os testsúly csökkenés is elérhető egy úszásóra alatt. 

Az elhízott gyermekek úszásában meghatározó, hogy rendelkeznek e egyéb, sok esetben az elhízásra visszavezethető betegséggel. Amennyiben igen, úgy fejlesztésüknél, terhelésüknél a járulékos betegségekre vonatkozó kontraindikációkat szigorúan be kell tartani és azok figyelembe vételével tervezhető meg a gyermekek fejlesztése, edzése.