9.2. Fotodinámiás (fotodinamikus) terápia (PDT)

A szoft-lézeres kezelés és a lézersebészet közé sorolható a fotodinámiás terápia, melynek során a szoft-lézerekhez képest többnyire nagyobb teljesítményű lézereket alkalmaznak. A fotodinámiás kezelés által kiváltott hatás nem kizárólag lézeres besugárzásnak köszönhető, speciális fényérzékenyítő anyag használata szükséges. A módszert a rák kezelésére, dolgozták ki. Egyes ráktípusok (bőr hámeredetű tumorai, ill. üreges szervek tumorai - nyelőcső, bronchus, húgyhólyag) kezelésében forradalmi újítást jelentett.

A rák kezelésének napjainkban három alapvető módszere van:   a sebészeti beavatkozás, a sugárkezelés (radioterápia), valamint a kemoterápia, melynek során olyan sejtmérgeket alkalmaznak, amelyek különösen a gyorsan osztódó sejtekre (így például a tumorsejtekre) fejtik ki hatásukat. A kemoterápiás szereket a vérkeringésbe juttatják, így azok a szervezet minden részére eljutnak. Általában mind a radio-, mind a kemoterápiának komoly és igen kellemetlen mellékhatásai vannak. A hagyományosnak nevezhető  kezelési módokon kívül a rákterápiában léteznek újabb módszerek is. Ezek egyike a rohamosan fejlődő immunterápia. Az immunterápia a szervezet saját természetes védekező rendszerének serkentésével törekszik a rák féken tartására, illetve leküzdésére, míg az ún. passzív immunterápia során mesterségesen előállított antitesteket (ellenanyagokat) adnak be a beteg vérkeringésébe, hogy gátolják a daganat növekedését, illetve immunválaszt váltsanak ki ellene.

 
   9.1. ábra   A fotodinámiás terápia folyamatának vázlata.

A fotodinámiás terápia a következőkön alapul. A beteg szervezetébe a tumor elhelyezkedésétől függően intravénásan, vagy krém segítségével fényérzékenyítő anyagot juttatnak be, mely szelektíven dúsul a tumorszövetben, miközben az ép struktúrák a felvett anyagot néhány óra alatt kiürítik magukból. Ha a festett területet megfelelő hullámhosszúságú lézerfénnyel megvilágítják, a tumorszövet fotofluoreszcens effektus következtében világítani fog, láthatóvá, kimutathatóvá válik. Ezt a technikát fotodinamikus diagnosztikának nevezik (PDD). A PDT során egy más hullámhosszon történő megvilágítás hatására a fényérzékenyítő anyag molekuláiban beinduló reakció nascens oxigén (1/2 O2) vagy hidroxid-ion (-OH) keletkezéséhez vezet, amely az adalékanyagot tartalmazó (daganatos) sejtekben szöveti bomlást eredményez. Az eljárás tehát a fény fotokémiai hatását használja ki. A PDT előfeltétele a megfelelő paraméterekkel rendelkező fény behatolása illetve bejuttatása a kívánt szövetbe, így elsősorban a test felszínét, a direkt elérhető testüregeket valamint az endoszkóppal megközelíthető felszínek szöveteit lehet ezzel a módszerrel kezelni.

A klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a módszer kiválóan, hatékonyan alkalmazható több ráktípus gyógyítására, Magyarországon körülbelül egy évtizede alkalmazzák.

A fotodinámiás terápia előnyei

  • A rákos szövetek szelektív elpusztítása
  • Késleltetett szövetroncsolás
  • A fényérzékeny festék a citoplazmába épül be, nincs DNS roncsolás
  • Az áttétképződés sebességének lecsökkentése
  • Nincs káros gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatás
  • Az egyéb kiegészítő kezeléseket nem befolyásolja
  • Hatékony, könnyen kivitelezhető

 

Mikor nem alkalmazható a PDT?

  • ha a tumort sem közvetlenül a bőrfelületen át, sem száloptika segítségével nem tudják megvilágítani.
  • tumor nagy mérete (1 cm felett) esetén (a fény nem jut be teljes beteg szövetrészbe)
  • nyirokcsomó-, szervi áttét kialakulásakor
  • a fényérzékenyítő anyaggal szembeni allergia esetén
  • a lézerfénnyel szembeni érzékenység esetén