11.6.2. Lézeres hemosztázis

A Nd:YAG és az Ar-ion lézerek kitűnő hemosztatikus, vérzéscsillapító hatását a gasztroenterológia is felhasználja. Előbbi 25-60 W, utóbbi 6-9 W teljesítmény mellett alkalmazandó. Kedvezőbb tulajdonságai miatt a Nd:YAG lézer terjedt el inkább. A beavatkozások előtt a vérzéses felület megtisztítása elősegíti a minél hatékonyabb vérzéscsillapítást. Gyomorfekélyek vérzésénél, görögdinnye-gyomornál, értágulatoknál, érdaganatoknál, artériás és vénás rendellenességeknél igen nagy segítséget nyújtanak a lézerek a sebészeknek. Az elsődleges vérzéscsillapítás az érfal termikus kontrakciójának (összehúzódásának), a környező szövetekben termikus hatásra bekövetkezett érkompressziónak, valamint a felszín koagulációja következtében létrejött kompressziónak a következménye. A másodlagos vérzéscsillapítás az érbelhártya hőkárosodásán alapul és csak a kezelést követő néhány óra múlva következik be.