11.6. Gasztroenterológia

A gasztroenterológia az emésztőszervek gyógyászatát jelenti, beleértve a felső és alsó tápcsatorna, valamint a hasnyálmirigy, az epe és máj betegségeinek kezelését is. Amíg az idegsebészetben a szén-dioxid lézer játszotta a fő szerepet, addig a gasztroenterológiában a Nd:YAG-nak van hasonló jelentősége. Közeli IR tartományba eső fénye flexibilis optikai szál útján könnyen vezethető. Rövid impulzusokkal kitűnő hemosztatikus hatás érhető el, mellyel elkerülhetőek a nagyobb vérveszteségek. Magasabb teljesítménnyel, nagyobb impulzushosszal vaporizáció és a környező szövetekben koaguláció végezhető. 1064 nm-es fényét a víz és a hemoglobin kevésbé abszorbeálja, ezért alkalmas mélyebben fekvő erek koagulálására és daganatok vaporizálására is. A szén-dioxid lézer szerepe itt jóval kisebb, mert hagyományos, relatíve olcsó, kis csillapítású flexibilis optikai szálon nem vezethető, így a minimal invazív jellegű beavatkozásokhoz csak korlátozottan alkalmazható.