Skip navigation

3.12. Innovatív prezentáció készítő eszközök

Végül bemutatunk néhány olyan alternatívát ami a különálló, komplex prezentáció készítő szoftverek (pl.: Microsoft PowerPoint, Apple Keynote, OpenOffice Impress) mellett olyan alternatívát nyújtanak, ami túlmutat előbbiek képességein. A bemutatott online eszközök esetében a funkciók legalább egy része ingyenesen elérhető, és nem csak az asztali szoftverek képességeit másolják, hanem valamilyen plusz szolgáltatással rendelkeznek. A Prezi és a Powtoon jelenleg Adobe Flash technológiát használ, míg a többi HTML5 nyelven íródott. Utóbbi a modern számítógépeken üzembiztonsági és adatvédelmi szempontból jobb megoldás. Előnyük még, hogy megkönnyítik egymástól távol dolgozó emberek számára is a közös prezentáció készítést, a diasorok megosztását.

Prezi: A Prezi oktatási intézményhez tartozó e-mail címmel teljes körűen használható. Rendkívüli népszerűségre azzal tett szert, hogy a lineáris diasorrendet megszűntetve egy olyan vásznat biztosít, aminek felületén bármilyen módon elhelyezhetjük a tartalmat, a nézeteket nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük. A prezentációban a nézetek felelnek meg a diáknak, amik elhelyezkedése egymáshoz képest fontos eleme a prezentációnak. Könnyedén lehet vele olyan nagyméretű térképeken, idővonalakon, komplex struktúrákban mozogni, ami a klasszikus megoldásokkal csak nehezen kivitelezhető. Gondolattérképek létrehozására, bemutatására is jól használható. A képek, és internetes videók előadásban való elhelyezése gördülékeny. A színek és betűtípusok használata viszont nehézkesebb, több gyakorlást igényel. Veszélye, hogy a nézetek közötti heves váltás a közönségben szédülést vált ki. Fontos, hogy a prezentáció egészének struktúrája jól áttekinthető és egyedi legyen. Kezdő felhasználói nehezen szakadnak el a megszokott lineáris felépítéstől és gondolkodástól, amivel az egész lényegét veszti és egy különleges áttűnést használó PowerPoint prezentációnak tűnik csak.

PowToon: Rajzfilmszerű animációk otthoni megalkotását teszi lehetővé. Az animáció mellé természetesen rögzíthetjük a beszédet is. Élő előadáshoz inkább rövid kiegészítő elemként használható. Értéke, hogy egy jól követhető, figyelemfelkeltő módon lehet vele interneten elérhető magyarázó, vagy reklám prezentációkat készíteni a nagyközönség számára.

Haikudeck: Minimalista prezentációs eszköz, ami akkor segít, ha az előadás célja rövid üzenetek hatékony átadása, illetve ha az előadó elegendőnek tartja egy-egy mondat megjelenítésén a diákon. Amitől különleges ez az eszköz, hogy a szöveg tartalma alapján segít hozzáillő, jó minőségű képeket keresni, valamint a szövegben található jelzők alapján még a színek használatára is javaslatot tesz. A mögötte álló mesterséges intelligencia folyamatos fejlődésével biztosítja, hogy egyszerű elemekből, nagyon gyorsan készíthessünk egyedi prezentációt.

Slides.com: Első látásra nem különbözik egy átlagos prezentáció készítőtől. Könnyen tanulható, gördülékeny munkát biztosít. Egyedisége, hogy a diák lineáris, „balról jobbra” elhelyezése mellett „fel és le” irányba is létre hozni új diákat. Így kiegészítő táblázatokat, részletesebb információkat helyezhetünk el a diasoron, és akár előadás közben dönthetünk, hogy merre lépünk tovább. A közönség kérdéseinek megválaszolása során szintén hasznos lehet, ha az adott témánál találunk minden kiegészítő információt is, nem csak a diasor végére tudunk kiegészítő diákat illeszteni.

Emaze.com: Két egyedi szolgáltatással rendelkezik. Az egyik az igen egyedi, sokszor mozgó, akár filmszerű hátteret biztosító sablonok felajánlása. Ennek azért meg van az a veszélye, hogy idővel ezek is túlhasználttá válnak, ahogy a népszerűségük megnő. A másik a tartalom automatikus fordítása a Google szolgáltatásának segítségével. Ez nem csak feliratozást jelent, hanem a szöveg az eredeti színben, betűtípussal jelenik meg a diákon. A tördelés így nem feltétlenül marad tökéletes, de olyan nyelvek beszélői számára is befogadhatóvá tehetjük az üzeneteinket, akik egyébként nem értenék a feliratokat.

Ahogyan a nagyobb irodai programcsomagok, úgy ezek az online alkalmazások sem ingyenesek üzleti felhasználásra, de megfelelő konstrukciót választva viszonylag olcsón készíthető egyedi igényeknek megfelelő tartalom a segítségükkel. A létrehozott alkotások az előfizetési időszak lejártával pedig nem vesznek el, továbbra is megtekinthetők maradnak a magunk, vagy a nagyközönség számára.

A fejezetet Martha Albrand amerikai írónő idézetével zárjuk, aki szerint: „Minden írás egy törlési folyamat.” Elménkben számos gondolat születik meg, de a tárgyalások, a prezentációk során ezekből ki kell tudnunk választani azokat az elemeket, amik a leghatékonyabban adják át üzeneteinket, jelenítik meg szándékainkat. Ezekkel kell tudnunk megragadni, és fenntartani a közönség figyelmét. A partner, illetve a közönség érthető, befogadható üzenetek elengedhetetlen kellékei az együttműködésnek.