Skip navigation

1.5.2.2. A változást irányító csapat létrehozása

Gyökeres átalakulás gyakran kapcsolódik nagy formátumú vezetőkhöz. Ilyen legendás reformer volt például Jack Welch a General Electric, Lee Iacocca a Chrysler és Lou Gerstner az IBM élén. Egyetlen ember azonban nem elég a változás menedzseléséhez, szükséges egy irányító csapat létrehozása. A változást irányító csapat feladata az átalakulási jövőkép megalkotása, széles körben történő kommunikálása, felhatalmazás biztosítása másoknak az önálló cselekvéshez és a változtatás menedzselése.

A változást irányító csapat létrehozásánál a következőket kell figyelembe venni:

  • Kerüljön be kellő pozicionális hatalommal rendelkező személy, aki kulcspozícióban van a szervezetben a változtatás szempontjából.
  • A szakértelem a csapatban elegendő legyen ahhoz, hogy megfelelő döntéseket hozzanak.
  • Kerüljön be elegendő hiteles személy, akiket tisztelnek az alkalmazottak és komolyan veszik, amit mondanak.
  • Legyenek olyanok, akik jók a közvetlen irányításban/vezetésben, és képesek a változási folyamat hajtóerejévé válni. A változások véghezviteléhez nem csak menedzseri képességekre, hanem vezetőire is szükség van, ezért nem elég, ha csak a menedzsmentből (felsővezetés) kerülnek tagok a csapatba.

A csapat létszáma a szervezet méretétől függ: 2-3-tól 20-25 főig terjedhet. Bizonyos személyiség-típusokat el kell kerülni a csapat összeállításánál. Ilyenek:

  • Öntelt egoista, aki mellett más nem rúghat labdába. Az ilyen ember mellett a csoportban lehetetlen lesz a csapatmunka.
  • Kígyó, aki alattomosan tönkreteszi a kapcsolatokat, összeugrasztja az embereket. Jelenlétében nem alakul ki a bizalom, ami a csapatmunka alapja.
  • Kelletlen játékos, aki gyanakvással fogad minden változtatási kezdeményezést és ellenzi azokat.

A bizalom az irányító csapat egyik legfontosabb jellemzője kell, hogy legyen. A szervezetekben gyakran hiányzik a bizalom, mert az egymástól elkülönülő szervezeti egységek gyanakvással kezelik egymást. Az ilyen szervezetben, amikor a különböző szervezeti egységekből egy irányító csapatba kerülnek az emberek, hiányozhat a bizalom és a szűklátókörűen részrehajló viselkedés lehet a jellemző. Mindenki csak arra figyel, hogy a változás az ő egységének jó lesz-e, nem az egész szervezet érdekeit tartja szem előtt. Ez vagy ellehetetleníti, vagy kényszerpályára tereli a szervezeti változtatást. Ezért ebben az esetben feltétlenül szükség van csapatépítő tréningre, amikor létrejön a változást irányító csoport.

A másik feltétele a változást irányító csapat megfelelő működésének a közös cél, amelyet a csapat minden tagja erősen akar. Ha a tagok csak saját maguk, a közvetlen kollégáik vagy a szervezeti egységük iránt elkötelezettek, akkor nem hajtja őket a vágy, hogy a szervezet teljesítményét a lehető legmagasabb szintre emeljék. Így nem lesznek elkötelezett motorjai a változásnak. E mögött gyakran a bizalomhiány áll: nem hiszik, hogy mások komoly teljesítményre képesek/hajlandók, ezért a saját maguk részéről fölösleges erőfeszítésnek érzik a jobb szervezeti teljesítményre törekvést. Vagyis a bizalom ebből a szempontból is kulcsfontosságú.