Skip navigation

III.2.2. Moneyball történet

Ha nincs elég pénzed, légy okosabb.

A menedzsment tudományok ezen válfaja az Egyesült Államokból indult el, és mostanra kezdi meghódítani Európa sportcsapatait is. A kezdetekkor is hatalmasak voltak a különbségek az egyes csapatok között a sport területén. A tradicionálisan nagy egyesületeknél végtelen mennyiségű forrás állt és áll ma is rendelkezésre, így ők voltak a legnagyobb esélyesek a rájátszásba kerülésért, majd a végső győzelemért folyó harcban. Egyszer-kétszer valamilyen kisebb csapat is el tudott odáig jutni, hogy lehetősége legyen megkaparintani a hőn áhított trófeát, de ez csak nagyon ritkán sikerült. ( Érdekesség kép jegyezzük meg azt, hogy manapság a legtöbb amerikai major sportban fizetési sapka van életben, ami azt jelenti, hogy az egyes csapatoknak ugyanannyi pénz áll a rendelkezésükre, melyet a fizetésekre tudnak elkölteni. Tehát elmondhatjuk, hogy a fizetési összeg maximalizálva van. Ezt az összeget a bevételek alapján a ligák határozzák meg, amivel elérték, hogy a csapatok önfenntartóvá váljanak. Nincs eladósodottság, érvényesül az egyenlő verseny. Ahhoz hogy te legyél a legjobb, okosabbnak kell lenned a másiknál, mivel többet nem tudsz költeni. )

Ezért a kis csapatoknak ki kellett találni valamit. Felismerték, hogy az erőforrásaik csak korlátozottak, ahhoz képest, ami a nagy múltú csapatoknak áll rendelkezésre, ezért hogy a kicsik felvegyék a versenyt a nagyobbakkal, gyökeresen más megoldásokat kell alkalmazniuk. Ugyanis, hogyha a metódusban nincs különbség, a kis csapatok másolják a nagy csapatokat, csak kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, akkor a különbség nem fog eltűnni, és a versenyhelyzetük nem fog megváltozni. Ezért kitalálták, hogy próbálnak olyan játékosokat keresni, akik más, nagyobb csapatokba nem tudták beverekedni magukat, de az ő rendszerükbe illenének. Mi más alapján választották volna ki őket, mint statisztikai adatbázisok alapján.

Amerikában szokás mindent számokkal jellemezni. Ilyen a National Football Leagueben (NFL) az irányítók jellemzésére használt passer rating mutató, aminek a segítségével a dobások hatékonyságát tudják összehasonlítani. Ehhez hasonló a kosárlabda bajnokságban, az NBA, a tripla dupla, vagy dupla dupla, amivel a játékosok teljesítményét lehet értékelni. Ennek az értelmezése a következő:

  • dupla, hogy ha a játékos valamilyen statisztikai adatból, legyen az most szerzett pont, két számjegyű összeget ér (15 pont)
  • a másik dupla vagy tripla azt jelöli, hogy ezt hány statisztikai adatból tette; tehát, ha szerzett 20 pontot, leszedett 12 lepattanót, akkor az a dupla dupla, míg hogy ezek mellé volt 13 blokkja, akkor az a tripla dupla

Az ilyen és ehhez hasonló örült statisztikák jellemzik az amerikai major sportokat, azaz a baseballt, a kosárlabdát, az amerikai focit és a jégkorongbajnokságot. Ezek alapján szinte végtelen mennyiségű adat állt rendelkezésre a menedzsereknek, hogy megtalálják a megfelelő személyt, személyeket, akik előbbre vihetik a csapatok. A szakemberek bonyolult statisztikák alapján rájöttek ki azok, akiket a piac méltatlanul alul- vagy aránytalanul felül értékel. Ezek alapján választották ki a játékosokat a csapatok, így próbálták meg eltüntetni a különbséget. Ezt a rendszer az amerikai baseball bajnokságban, az MLB-ben szereplő Oakland A’s alkalmazta először, aminek köszönhetően a kétezres évek elején legyőzte a háromszor akkora pénzből működő New York Yenkees csapatát, valamint 2002-ben és 2003-ban is bejutott a profi baseball liga rájátszásába.

Ezt a metódust egyre több csapat kezdte el alkalmazni az Egyesült Államokban, és jelen évtizedben kezdett el terjedni Európa csapatsportjaiban is. Leginkább azon egyesületek háza táján honosodott meg, ahol új amerikai befektetők érkeztek a csapathoz (AS Roma), vagy pedig olyanoknál, akik gazdasági helyzetük miatt nem tartoztak az elithez, azonban a vágyuk és szándékuk az volt, hogy egy nap oda kerüljenek (Liverpool, Tottenham)

Azonban ahhoz, hogy ezt a rendszer, hatékonyan és eredményesen tudják használni, nagy mennyiségű adatra, információra volt szükség a játékosokról. Ezért az egyes sportszervezetek külön szakosztályokat létesítettek, ahol erre a területre szakosodott szakembereket alkalmaznak, akiknek az a feladat, hogy adatokat gyűjtsenek a kiszemelt játékosokról, majd ezeket az információkat értelmezzék, elemezzék és ezek alapján a legoptimálisabb döntést hozzák meg a klub érdekében. Ezek következtében egyre nagyobb és nagyobb statisztikai adatbázisok állnak a klubok rendelkezésére, melyeknek egy része nyilvánosságra jut, és a nagyközönség is hozzáférhet.

Világszerte megszaporodtak azok az adtabázisok, ahol az egyes sportolók adatai találhatóak és ezek elemzése manapság már elengedhetetlen. Azok, akik nagyon hatékonyan és eredményesen tudják ezeket az adatokat felhasználni, versenyelőnyre tehetnek szert riválisaikkal szemben.