Skip navigation

III.2.1. Sportvállalkozások működtetése

Az amatőr sport területén az edzők és a sportmenedzserek feladatai nem feltétlenül válnak külön. Egy időben lehet egy amatőr kosárcsapat edzője az, aki a finanszírozási dolgokért is felel. Azonban ez a helyzet már megváltozik azoknál a csapatoknál, ahol a költségvetés több millió dollár, több száz alkalmazottat foglalkoztatnak, milliók követik élőben a versenyeiket, mérkőzéseiket. Különböző feladatot kap a menedzser és különböző feladatot kap az edző. Utóbbi foglalkozik a játékosokkal, míg a menedzser a gazdasági ismereteit felhasználva próbálja a legjobb döntéseket meghozni az adott sportszervezet érdekében.

A sport egyre nagyobb és nagyobb népszerűségnek örvend. Egyre többen követik élőben a helyszíneken a mérkőzéseket, egyre több család vagy baráti társaság ül le együtt versenyeket, mérkőzéseket nézni. Az egyes sportbajnokságok jobb és jobb tévés szerződéseket tudnak kötni a szolgáltatókkal, akik egymást túllicitálva juttatnak még több pénzt a ligáknak és így közvetve a csapatoknak is. Ebben a pénzcentrikus világban az edzők nem tudták kezükben tartani a sport klubok működtetését, ezért szerepük leredukálódott. Így a tulajdonosok és az edzők közé belépett egy harmadik személy is a sportvállalkozások hierarchiájában. Ők voltak a sportmenedzserek, akiket minden sportterületen máshogy nevezünk. Amerikában megmarad a general manager elnevezés, ami általános igazgatót jelent, azonban az európai labdarúgásban director of football vagy DOF-nak nevezik őket, ami annyit tesz, hogy football igazgató, az a személy, aki a labdarúgásért felel a sportszervezeten belül. Ez a pozíció azt jelenti, hogy nem csak az első csapat irányítása tartozik a feladatai közé, hanem az akadémián történő képzéseken keresztül sok minden más is.

Ha a labdarugó csapatoknál maradunk, a menedzserek feladatai és hatáskörei változhatnak, hiszen különféle pozíciókat tölthetnek be, többletjogokat szerezhetnek. A következőben az általános igazgatók, vagy football igazgatók különböző szintjei következnek.

  1. Amikor nincs külön DOF, a munkáját CEO látja el (chief executive officer = vezérigazgató)

Ilyenkor a klub felépítése a következőképpen írható le. Az egyik oldalt vannak a tulajdonosok, akik a pénzt szolgáltatják, akik befektetnek, és elvárják, hogy a cégük profitot termeljen. Ez a cég jelen esetben a labdarugó klub. A másik oldalt van a sportedző, aki felel a szakmai munkáért, az első csapat irányításért, az akadémián folyó munkáért az igazolásokért, mindenért, ami labdarúgáshoz köthető. Ez a szemléletmód leginkább az Egyesült Királyságban alakult ki a múlt században, és a jelen század első éveiben, azonban már nem olyan népszerű, mint egykoron. Ebben az esetben az edzőt managernek nevezték, de nem abban az értelemben, amelyről mi most beszélünk.

Közöttük helyezkedik el a vezérigazgató, akit a tulajdonosok neveznek ki. Feladata, hogy a gazdasági társaság nyereséges, profitot termelő legyen. Egy sportklub esetében ez olyanokban jelentkezhet, minthogy felel a szponzori szerződésekért és részt vesz a szponzorok által megrendezett eseményeken, megtervezi a nyári túra helyszínét, vezényli a stadion felújítását vagy új stadion építését és még ehhez hasonló számos dolog. Alapvetően közgazdász végzettségűek, hiszen az ő feladatuk, hogy megteremtsék a kellően biztonságos anyagi helyzetet a sportolók számára, valamint, hogy nyereséggel tudjanak elszámolni a tulajdonosok felé. Feladatkörük nem terjed ki a sport területére, minimális beleszólásuk van csak a szakmai dolgokba. Általában a tulajdonosi kör emberei közül választják őket.

  1. Elkülönítünk vezérigazgatót, edzőt és jelen esetben általános igazgatót (general managert)

Ebben az esetben, a vezérigazgató szerepe abban merül ki, hogy biztosítani kell sportszervezet nyereséges működését. Feladata leredukálódik szponzori szerződések és az ezzel kapcsolatos teendők rendezésére, az alkalmazottak felügyeletére, valamint kommunikációra a tulajdonosokkal. Ő közvetíti az elvárásokat a többi alkalmazott felé.

Az edző feladata itt is az első csapat irányítása, de csak az ezzel összefüggő feladatkörök tartoznak hozzá. Ügyel az edzésmunkára, felkészül taktikailag, gondoskodik játékosainak mentális egészségéről. Azonban az ő feladata ennyiben kimerül.

Az a legextrémebb eset, amikor a sportvezető az általános igazgatói szerepet tölti be egy futball klub életében. Ilyenkor gyakorlatilag teljhatalma van a szervezeten belül. Ő felel az átigazolásokért, az edzés lehetőségekért, a stadionért, a felkészülési időszak minőségért. Ő határozza meg az akadémián folyó munkát, a kiválasztási metódusokat. Az akadémiák kulcstényezők a sportszervezetek életében. Itt olyan játékosokat tudnak kinevelni, akiket a megfelelő életkor után egyből tudnak alkalmazni a felnőtt keretben, és nem kell értük csillagászati összegeket kifizetni. Ezért nagyon fontos, hogy milyen szemléletmódot követ az igazgató.

Az általános igazgatónak azonban ezek mellett még két, nagyon fontos feladata van. Az első szorosan összefügg az akadémia rendszerrel. A general manager képviseli az állandóságot a klubnál. Ő szabja meg, hogy mi a football filozófiája a csapatnak, hiszen ő vásárolja a játékosokat, és vezeti az akadémiát. Így hogyha az edzőt el is bocsátják, az állandóság biztosított a csapatnál. A második fontos tényező az, hogy csökkentse az első csapat edzőjére nehezedő nyomást, úgy hogy egyes feladatköröket magára vállal, így azokért ő lesz felelős.

  1. A vezérigazgató és az edző között elhelyezkedik egy közvetítő szereplő, ő az úgynevezett go-between („manager”)

Ilyenkor az igazgató és edző szerepe nagyjából megmarad az előzőekben vázoltak szerint, talán az edző szerepe kicsit tágul, és rá hárul a felelősség, hogy az egész egyesület szakmai munkájáért feleljen.

Általában amikor ilyen közvetítő személyt választ a klub, figyel arra, hogy lehetőleg egy korábbi játékost válasszon ki, aki rendelkezik némi management ismerettel és tiszteletnek örvend a szurkolók körében, megnyerve a közvéleményt és a fanatikusokat az újonnan összeállt szakmai stábnak.

Ebben az esetben az elsődleges dolga a „go-between-nek”, hogy segítse a frissen kinevezett edzőt a munkájában, kommunikáljon a felsőbb vezetéssel. Ha korábbi neves játékosról van szó, akkor a sportszervezet felhasználja őt a népszerűsítésre. Reklámokban, a szponzorok által tartott eseményeken kell részt vennie, ahol népszerűsíteni kell a csapatot, valamint még több és több támogatót kell szerezni.

Ezek mellett a nagy sport klubok manapság világszerte nyitnak akadémiákat, ahol az adott ország legtehetségesebb fiataljait gyűjtik össze és képzik, azért, hogy a későbbiekben ezen fiatalok közül egy-kettőnek lehetősége adódjon, hogy a klub saját akadémiáján mutathassa meg mi tud. A külföldi akadémiák megnyitása, folyamatos látogatása, állandó felügyelete és nyomon követése mind-mind a manager feladata.

Ezen kívül még vannak más szerepek is, amiket a szakirodalom a football igazgatók csoportjába sorol, ám azok inkább abból fakadnak, hogy a kinevezett személy egy korábbi játékos volt, aki tapasztalatával segíteni tudott a friss edzőnek és stábjának. Másik lehetőség, hogy a korábbi játékos a klub nagykövete lett, fő feladatává a népszerűsítés, az ország- és világjárás vált, és nem folyt bele a klub gazdasági irányításába.