Skip navigation

I.3.4. A DSP-egység

A DSP-egység tartalmazza azt, a leggyakrabban szoftveres módon megvalósított logikát, melynek feladata az információ kinyerése és feldolgozása a digitalizált jelből. A szoftveres megvalósítás előnyei nyilvánvalóak, ugyanis a szoftvereket könnyen lehet cserélni, az adott feladathoz igazítani. Természetesen a hibamentesség mellett törekedni kell a minél gyorsabb, lehetőleg valósidejű futásra. Példának felsorolunk néhány olyan feladatot, melyet a DSP-egységgel szoktak elvégezni:

  • Fiziológiai jelek (EKG, EEG EMG, vérnyomás stb.) számítógépes mérésénél a DSP-egységtől a jelek rögzítésén és megjelenítésén kívül alapvető orvosdiagnosztikai funkciókat is elvárunk. Elvárás még, hogy a lehetőségek határain belül kóros eltérés esetén adjon riasztást is.
  • Hangállományok digitális szűrésénél, javításánál a DSP egységben olyan algoritmusokat alkalmaznak, mely a zajokat úgy távolítja el, hogy a hangfelvétel eredeti dinamikája ne változzon. Természetesen ekkor lehetőség van különböző effektek (hatások) alkalmazására is.
  • Ipari folyamatirányító és vezérlő rendszereknél. a DSP-egység feladata a mért jelek függvényében a folyamatokba történő beavatkozó jelek előállítása.
  • A radartechnika katonai alkalmazásai között említést érdemel a légi célok azonosítására bevezetett NCTR (Non-cooperative Target Recognition) technológia, mely a repülőgépről visszaverődött elektromágneses hullámok analíziséből következtet a repülőgép típusára.
  • Kép- és videofeldolgozási feladatokban a DSP egység a képek szűrését, átméretezését, szegmentálását végzi. Ezen műveletek célja általában a képminőség javítása, pl. a digitális kameráknál ma már rutin feladat a piros szem effektus kiküszöbölése, vagy valamilyen a kép által hordozott információ meghatározása. Sporttevékenység elemzése esetén pl. a sportoló videóra vett mozgását összevethetjük a videóra digitálisan felrajzolt ideális mozgással. Az eltéréseket elemezve tanácsokat lehet adni, hogy a sportoló hogyan javítsa mozgását.

 

A felsorolásból látszik, hogy a DSP-egységeknek gyakran igen bonyolult algoritmusokat kell végrehajtaniuk a kívánt cél érdekében. Mint említettük, ezért ezeket általában célszerű szoftverként megvalósítani. Ennek előnyei nyilvánvalóak. A szoftvereket könnyű az adott feladathoz igazítani. Természetesen a DSP-egységekben megvalósított szoftvereknél törekedni kell a minél gyorsabb – lehetőleg valós idejű – futásra.