Skip navigation

Paintball játéktípusok

Paintball utolsó emberig (Last men standing): A két vagy több csapat közül az nyer, amelyik csapat tagja, vagy tagjai "életben maradnak" a pályán. A csapatok a bázisokról indulnak a megadott jelre. A játéknak értelem szerűen akkor van vége, ha elfogyott az ellenfél, vagy ha lejárt a játékidő. A második esetben az "életben maradt" játékosok száma a döntő.

Zászlószerzés (Capture the flag): A csapatok bázisát zászló jelöli. Ezt a zászlót kell megvédeni, illetve az ellenfél bázisán lévő zászlót megszerezni. Ebben a játékban az életben maradt játékosok száma nem szempont, a zászló megszerzése jelenti a játék végét. Két módon lehet játszani: Az egyik esetben csak érinteni kell a zászlót, a másik esetben az ellenfél zászlaját el kell vinni a saját bázisra. Ha a zászlót megszerző játékos a saját bázis felé tartva találatot kap, a zászlót el kell dobnia; így a zászló visszaszerezhető. A zászlót átadni "még élő" játékosok között szabad. A zászlót könnyen elérhető, és jól látható helyre kell tenni, a játék ideje alatt áttenni nem szabad.

Túszmentés (Save the hostage): Az ellenfél bázisán lévő túszt (saját csapattárs) kell kiszabadítani és elvinni a saját bázisra úgy, hogy ne kapjon találatot. Az "életben maradt" játékosok száma nem szempont, a túsz saját bázisra érkezése jelenti a játék végét. Ha ez adott időn belül nem sikerül, vagy nem marad senki a túsz csapatából, úgy a túszejtők nyertek. "Halott" csapattárs a túszt a testével nem fedezheti, azonnal köteles elhagyni a pályát.

A Woodsball elsősorban a katonai környezetet részesíti előnyben. Ez megjelenik a ruházatban, paintball markerekben és az ehhez speciálisan kialakított paintball-pályákban. Minden évben rendeznek nagyobb csatákat, megtervezett szituációval (paintball scenario), ahol nem ritka a 300 fős részvétel sem.

Az Airball már a profi, versenyszerű sport kategóriába sorolható. Magyarországon is kezd népszerűvé válni, amit kifejezetten felfújható fedezékek között játszanak. Komoly pályaterv alapján építik fel a pályákat, és külön szabályrendszer mellett játszanak.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Paintball