Skip navigation

13.1. Kezdő pedagógusok 12 pontja

Könyvünk egyik alapvető célja volt – bízunk benne, hogy az olvasó ezt tapasztalta – a pályakezdő óvodapedagógusok – hallgatók, gyakornokok és kevés gyakorlattal rendelkezők számára bíztatást és segítséget nyújtani. Ebben a részfejezetben néhány egyszerű tanácsban szeretnénk összegezne a korábban sorok között találtakat.

 

Mint kollégáknak, ezek a könyv eddigi stílusától eltérően tegező módban íródtak. Így hitelesek.

 

  1. A gyerekek számára a legfontosabb, hogy (okosan) SZERESD őket! A bánásmódodra reagálnak, a viselkedésed tükrözik. Mindig!
  2.  Te a FELNŐTT vagy a gyerekek számára, akiben meg lehet bízni, akire mindig számíthat. Ezzel nem fér össze a félelem, a foglalkozások sikere miatti izgalom, a kapkodás, a következetlenség.
  3. Ha őszinteséget vársz a gyerekektől, légy őszinte! Ha nem vagy, úgyis megérzik.
  4. A jutalom te magad vagy és a tevékenység, amit együtt végeztek. Nem szükséges a gyerekeket „lefizetni”, tárgyi jutalmakkal ösztönözni, mert elveszhet a közös együttlét és felfedezés valódi varázsa.
  5. Ha igazán szeretnél jó szakemberré válni, az leszel. A lehetőség benned van! De tudjuk, hogy „ami szép, az nehéz” – meg kell érte küzdeni, tanulni napról napra, évről évre.
  6. Légy nyitott, kíváncsi, és felfedező! Ha elfelejted néha, hogyan kell, lesd el a gyerekektől!
  7. Mindenki volt egyszer kezdő. Tapasztaltnak lenni nem érdem, hanem idő kérdése.
  8. A próbálkozásokban mindig benne van a hiba lehetősége is. A hiba a segítőtársunk: jelzi, ha valamit lehet még jobban csinálni. Ne félj tőle! Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.
  9. Ha félsz valamitől, gondold át, mi lehet a legnagyobb rossz, ha nem sikerül? Ugye, nem is olyan félelmetes?
  10. Kérdezz! Ismered a mondást: aki kérdez, butának látszhat, aki nem kérdez, az is marad.
  11. Mondd ki bátran! Mondd ki, ha sikerült valami, és azt is ha nem, ha tetszett valami, és azt is, ha nem. Beszélj bátran vezetőiddel!
  12. Légy saját magad PR-osa! Mutasd meg, hogy mit tudsz, mire vagy képes, mit csinálsz! Ne várd el, hogy észrevegyék!