Skip navigation

A lebegés

A lebegés vízszintes testhelyzetet követel, amelyhez nagyfokú figyelem is szükséges. Ez az első lépcsőfoka a siklás elsajátításához. Itt nagyon fontos a segítségadás.  A gyermekek biztonságérzetét fokozhatjuk a csípő vagy a mellkas/hát alátámasztásával. A lebegéssel egy időben kell tanítanunk a felállást. Miután a tanuló biztosan végre tudja hajtani hason fekvésben a lebegést, megkezdhetjük a hanyattfekvésben történő lebegést is. A vízhez szoktatás során az első komolyabb nehézséget a lebegés tanítása jelenti, amely egyúttal az első oktatási lépcső a siklás tanításához.

 Néhány gyakorlat a lebegés tanításához:

 A gyerekek végezzenek térdrugózást mellig érő vízben és időnként rugaszkodjanak el a medence aljáról és húzzák föl a térdüket. Érezni fogják, hogy lassabban süllyednek zsugorhelyzetben, s a víz alá merülve is lebegnek.

  • Térdig érő vízben tanítsuk
  • A tanulók mellső fekvőtámaszban húzzák maguk alá a térdüket zsugorhelyzetbe, majd nyújtsák ki, közben tegyék az arcukat a vízbe.
  • A lebegés tanulásakor kiváló segédeszköz a korlát vagy hullámfogó. Mindkét kézzel fogják meg a korlátot, hajtsák a fejüket a vízbe, majd emeljék fel a lábukat és nyújtsák hátra.
  • A tanulók lehetőleg nyújtott testtel dőljenek előre úgy, hogy érintő távolságban legyen egy segítő, aki elkapja őket.

Az oktató segíthet olyan tanulóknak, akik nehezen barátkoznak e lebegéssel. A csípő vagy a mellkas alátámasztásával fokozhatja a gyerek biztonságérzetét. A gyakorlatokhoz kezdetben a tanulók labdát, deszkát vehetnek a kézbe, s azok segítségével végezhetik a lebegést.

A hason fekvéssel párhuzamosan tanítanunk kell a hanyatt fekvésben lebegést.

  • A tanulók a fallal szemben állva fogják meg a hullámfogót vagy a korlátot, guggoljanak a vízbe nyakig és hajtsák hátra a fejüket úgy, hogy a fülük legyen a vízben.
  • Az előbbi helyzetben lassan lépegessenek előre, a lábukat támasszák a falra.
  • Az előbbi helyzetből térdnyújtással elrugaszkodás, a segítő a csípő és a váll alá támasztásával segít.
  • Már a háton lebegés tanításánál célszerű megkövetelnünk, hogy a tanítványok magastartásban, nyújtva tartsák a kezüket, karjukat szorítsák a fülükhöz.