Skip navigation

IV.4. A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban

A szénhidrátok szervezetünk legjelentősebb energiaforrásai, a napi szükséglet 50-60%-át fedezik. Három nagy csoportját különböztetjük meg:

  • egyszerű cukrok (monoszacharidok)
  • kettős cukrok
  • összetett szénhidrátok (poliszacharidok).

A táplálkozási szokásokkal kapcsolatos felmérések eredményei szerint túl sok cukrot fogyasztunk. Az egészséges táplálkozásra vonatkozó eddigi ajánlások szerint a hozzáadott cukor mennyisége ne haladja meg a napi energiabevitel 10%-át (Rodler, 2008). Ezzel szemben a WHO 2015-ös ajánlása a hozzáadott cukor arányát 5%-ra csökkentette a napi energiabevitelben, és ez kb. 25 g cukornak (6 teáskanálnyi) felel meg 7

5. ábra. Néhány közkedvelt étel hozzáadott cukortartalma8