Skip navigation

V.3. Triatlon, ultratriatlon, ironman

Ezek a sportág is a kihívásokról szólnak, hiszen az úszást, kerékpározást, hosszútávfutást kapcsolják össze egy versenysporttá. Ha valaki valamelyikben nem igazán jó, még mindig javíthat a másik kettőben. A leggyengébb pont általában az úszás, hiszen ha valaki gyerekkorából nem hoz megfelelő alapokat, akkor ezt felnőttként nehezen pótolhatja. Külön nehézséget okoz, hogy egyik mozgásformából kell átváltani a másikba. Az úszás tehermentesített helyzete után fel kell ülni a kerékpárra és tekerni, majd a nyeregből leszállva az elmerevedett lábbakkal neki kell vágni a kijelölt futótávnak. A versenyidőszakon kívül felkészülési versenyként szokták megrendezni az aquatlon versenyeket (futás-úszás-futás) valamint a duatlon versenyeket (futás-kerékpár-futás).

A triatlon felnőtt távjai a következők Magyarországon:

 

úszás

kerékpározás

futás

Sprinttáv

0,75 km

20 km

5 km

Rövidtáv (olimpiai táv)

1,5 km

40 km

10 km

Középtáv

2,5 km

80 km

20 km

Hosszútáv (ironman)

3,8 km

180 km

42195m(maraton)

Féltáv

1,9 km

90 km

21 km(félmaraton)

Az ironman távok mindenütt egyformák a világon. A leghíresebb a Hawaii-on megrendezésre kerülő világverseny, melyre szintidőt kell teljesíteni a profi és az amatőr sportolóknak egyaránt. Valójában csak ez a verseny viselheti az Ironman verseny nevet. Az Ironman 70.3 elnevezés a féltávú versenyeket illeti, amely szerint 70,3 mérföldet tesznek meg a versenyzők.

Ultratriatlon

Az ultrafutás mintájára (amely a maratonnál hosszabb távú futást jelenti) ultratriatlonnak hívják a klasszikus triatlontávnál, azaz az Ironman távjánál (hosszú táv) hosszabb triatlonversenyeket. Ezeket két fő csoportba sorolhatjuk:

klasszikus ultratriatlonok az Ironman távjának egész számú többszörösei. Ezek megőrzik az úszás, kerékpározás és futás sorrendjét és folytonosságát. A versenytávok a dupla, tripla, négyszeres és ötszörös ironman táv, valamint a dekatriatlon, amely a hosszú táv tízszeresét jelenti. Ez utóbbi tehát 38 km úszásból, 1800 km kerékpározásból és 422 km futásból áll.

többnapos ultratriatlonokat Mexikóban vezették be 2006-ban. Ezek a teljesítés hagyományos folytonosságát megtörve az „egy nap – egy ironman” elvet követik, vagyis egymás utáni napokon kell egy-egy hosszú távú triatlont teljesíteni. A klasszikus ultratriatlonhoz hasonlóan ezt a versenyt is kétszeres, háromszoros, négyszeres, ötszörös és tízszeres távon rendezik.

Egyéb triatlon alapú versenyek:

  • Freestyle Ultra Triatlon 1+2, amely az első napon egy szimpla ironmanből, majd következő napi starttal egy duplából áll. 
  • Enduroman (3 napos), amely – a három szám hagyományos sorrendjét megváltoztatva – egy 87 mérföldes (140 kilométeres) London–Dover  futásból, egy Csatorna-átúszásból és egy 180 mérföldes (290 kilométeres) Calais–Párizs kerékpározásból áll, és egyénileg teljesíthető.
  • Duatlon: sorrendben futásból, kerékpározásból és futásból álló sportág.
  • Aquatlon: sorrendben futásból, úszásból és futásból vagy csak úszásból és futásból álló sportág.
  • Téli triatlon: sorrendben futásból, hegyikerékpározásból és sífutásból álló sportág.
  • Quadriatlon: sorrendben úszásból, kajakozásból, kerékpározásból és futásból álló sportág.
  • Tereptriatlon, terepduatlon: olyan triatlon- vagy duatlonverseny, amely (triatlon esetén) nyílt vízi úszásból, hegyikerékpározásból és terepfutásból áll. A kerékpáros és a futópálya elsősorban burkolatlan utakon, lehetőleg nagy szintkülönbséggel van kijelölve.
  • Ergotlon: Az első versenyt 2011-ben rendezték meg az evezősök és triatlonosok között. Sorrendben futásból, görgőre állított kerékpározásból és ergométerből áll.

Fontosabb magyar versenyek:

  1. eXtremeMan – Hosszútávú Triatlon OB: Magyarország egyetlen rendszeres ironman távú versenye. 1990 óta rendezik meg minden évben Nagyatádon, 1991 óta a sportág országos bajnokságaként.
  2. Vasi Vasember: a legnagyobb hagyományú magyar triatlonverseny, amelyet évente rendeznek Szombathelyen. Bár a verseny neve az ironman tükörfordítása, de ez a verseny rövid (olimpiai) távú.
  3. Triatlon Nagyhét: Tiszaújvárosban évente megtartott összejövetel, amelynek során különböző versenyeket, köztük világkupa-futamot is rendeznek.
  4. Triatlon Tour: A Magyar Triatlon Szövetség különböző távú versenyekből álló éves pontszerző versenysorozata
  5. X2S: tereptriatlon versenysorozat
  6. Balaton Super Triatlon: egy alkalommal, 1989-ben megrendezett verseny, amely az ironmannél hosszabb távú volt, ugyanis a kerékpározás egy 198 kilométeres Balaton-kerülésből állt. Jelentősége abban áll, hogy ez a verseny indította el Magyarországon az ironman mozgalmat (11).