Skip navigation

V.4. Túlélő futás

Ez az esemény nem egy hagyományos futóverseny, hanem egy katonai kiképzőpálya, egy akadályverseny és egy futóverseny keveréke. Az általában 7 km-es pályán (1 kör), versenytől függően változó akadályokon keresztül kell teljesíteni a távot, így a verseny is változatos kihívást nyújt. Többkörös versenyt is rendeznek, valamint a délelőtti selejtező futamok után, délutáni döntőre is sor kerül. A versenyeket általában motocross pályán rendezik, hiszen ott minden adott egy ilyen verseny megvalósítására. Az ötletet a katonai kiképzőrendszer adta és az első versenyeket is nekik rendezték, a civil lakosság csak később kapcsolódhatott be. Rendszerint a helyszín adottságait használják ki a verseny rendezői.

Az akadályok lehetnek a pályán: mocsarassá sárosított meredek emelkedők és lejtők, mély homokban futás, álcaháló alatt átkúszás, szalmabálákon átmászás, vízesárkon átkelés, autógumikon átfutás az erdőben, fákra erősített szalag/faléc alatt átbújás vagy felette átugrás, szalagokból kialakított labirintusban futás, deszkapallón felmászás, kamion alatti árokban átbújás, erdei csatornába úszás, villanypásztor folyosón átfutás, szögesdrót alatt átbújás, parázson futás, jeges tartályba ugrás, földbe vájt betonalagút, fáról csüngő raklap, kúszócsövek, kötélháló, rámpa.

Versenyek:

  • BSI BrutálFutás (7 km - Nyáregyháza)
    Motocross pályán megrendezett verseny, melyen 1 kör 7 km-es és 17 akadályon kell átverekedniük magukat a versenyzőknek. Sikeres előfutam után döntőre kerül sor.
  • Brutálfutás Budapest 1.0 (5 km- Budapest)
    Egy brutális 5 kilométeres "városnézés" keretében bemutatják hazánk egyik sportszentélyét a Puskás Ferenc Stadiont. Ez egy igazi városi akadályfutás. Lépcsőzhetünk a lelátó lépcsőjén, futócipőben sétálhatuk a velodrom meredek falán, futhatunk a stadionok területén lévő alagutakban, füstfelhőben próbálhatunk tájékozódni a Kisstadion körfolyosóján, ugrálhatunk autóroncsokon és buszokon (12).
  • Fighters run
    A Csillebérci Szabadidős és Ifjúsági Centrumban rendezik meg ezt a versenyt egyéni, csapat, gyerek, céges, éjszakai kategóriákban 7 és 14 km-en. A kijelölt útvonalon 20 akadály nehezíti a versenyzők dolgát. A ország több pontján is megrendezik ezt a versenyt (Póstelek, Kecskemét, Zánka, Békéscsaba, Pusztaottlaka).
  • Brutal 10
    Angliában rendezik meg a magyarországihoz hasonló körülmények között (13).

19.kép: Túlélő futás

20.kép: Túlélő futás