10. fejezet - Domborzatmodellezés, fotogrammetria

Tartalom

Domborzatmodellezés
A digitális domborzqatmodell néhány derivátuma
Digitális Fotogrammetria - Áttekintés
Légifelvételek készítése és digitalizálása
Koordináta rendszerek
Tájékozás
Belső tájékozás
Kölcsönös tájékozás
Abszolút tájékozás
Digitális ortofotó

Domborzatmodellezés

A digitális domborzatmodellezés fogalma

Egyszerű megfogalmazásban a digitális domborzatmodell „a felszín térbeli változásait írja le digitális formában”, vagy még tömörebben: a felszín bármilyen digitális reprezentációja.

Az egyik legáltalánosabban elterjedt fogalomhasználat alapján digitális domborzatmodellnek (Digital Elevation Model, DEM) nevezzük azokat a rendszereket, amelyek a földfelület magassági viszonyait modellezik, a természetes vagy mesterséges tereptárgyak nélkül). Ha ez a modell kiegészül a különböző felszíni objektumokkal (növényzet, építmények) és azok magassági jellemzőit is tartalmazza, akkor az előzőtől megkülönböztetően digitális terepmodellekről (Digital Terrain Model, DTM) szoktunk beszélni.

Digitális domborzatmodellek forrásai és fajtái

A digitális domborzatmodellek forrásainak három fő csoportját különíthetjük el, attól függően, hogy milyen domborzatmodell-előállító technikát alkalmazunk:

1.a domborzat meghatározó pontjainak magassági adatai;

2.magassági adatok térképi szintvonalak és völgyvonalak alapján;

3.távérzékeléssel nyert magassági adatok: fotogrammetria, lézeres letapogatás, radarral történő magasságmérés.

10.1. ábra - Lézeres letapogatással nyert magassági modell - Baltimore, MD, Camden Yards

Lézeres letapogatással nyert magassági modell - Baltimore, MD, Camden Yards

Magassági pontok rendszere

A magassági adatgyűjtés során különböző módszerekkel mérik fel a topográfiai értelemben jellemző, morfológiai alapon egyedi pontokat (csúcspontok, lefolyástalan mélyedések, gerincvonalak, völgytalpak, nyeregpontok, tereplépcsők), melyek meghatározzák a felszín szerkezetét. A felmérés történhet terepi mérések végzésével, hagyományos- és űrgeodéziai módszerekkel, de a domborzat jellemző pontjai felmérhetők sztereo-felvételek fotogrammetriai úton való kiértékelése során is.

10.2. ábra - Mintavételi technikák a) egyszerű véletlen mintavétel, b) rétegezett véletlen mintavétel, c) progresszív mintavétel, d) szabályos mintavétel, e) keresztszelvény, profil, f) szintvonalak mentén történő mintavétel

Mintavételi technikák a) egyszerű véletlen mintavétel, b) rétegezett véletlen mintavétel, c) progresszív mintavétel, d) szabályos mintavétel, e) keresztszelvény, profil, f) szintvonalak mentén történő mintavétel

Digitális szintvonalak

A digitális szintvonalak topográfiai vagy síkrajzi térképi információk digitális vonalas megjelenési formái, amelyeket légifelvételek vagy térképek manuális vagy automatikus digitalizálásával nyerünk. A domborzat tulajdonságait ábrázoló, térképi szintvonal (izohipsza) a tengerszinthez viszonyított azonos magasságú tereppontokat összekötő, önmagába visszatérő, képzeletbeli vonal. Szintvonalak alkalmazása a felszín ábrázolásának egyik legkifejezőbb – analóg – módja. A térképi szintvonalak megfelelő digitalizálásával (a kiegészítő jelek, pl. eséstüskék nélkül), illetve fotogrammetriai eljárás eredményeként hozhatunk létre digitális szintvonalakat (Digitális Szintvonal Modell - DSZM).

10.3. ábra - A Velencei-hegység és környékének digitalizált szintvonalrajza

A Velencei-hegység és környékének digitalizált szintvonalrajza

Cella alapú domborzatmodell

A cella alapú domborzatmodell a vizsgált területet meghatározott sorrendben szabályos rácshálón (grid) elhelyezkedő cellákra osztja. Adatszerkezete megegyezik a geoinformatikában használt raszteres geometriai modellek szerkezetével; a raszter elemei adott térbeli felbontás (a cella mérete) mellett mátrix-szerűen sorokba és oszlopokba rendezettek. Minden cella helyzete megadható a sor és oszlopszámával, vagy középpontjának (x;y) koordinátáival, és minden cella az általa reprezentált területre jellemzően egy értéket tartalmaz.

10.4. ábra - A Vezúv háromdimenziós felvétele a TOPSAR adatok alapján

A Vezúv háromdimenziós felvétele a TOPSAR adatok alapján

10.5. ábra - A Kárpát-medence középső és keleti területe radarral mért (SRTM) magassági modellben (100 m-es horizontális felbontás, méteres vertikális felbontás)A Velencei-hegység és környékének digitalizált szintvonalrajza

A Kárpát-medence középső és keleti területe radarral mért (SRTM) magassági modellben (100 m-es horizontális felbontás, méteres vertikális felbontás)A Velencei-hegység és környékének digitalizált szintvonalrajza

A digitális domborzqatmodell néhány derivátuma

Lejtőszög

A lejtőszög, mint lokális geometriai paraméter az adott cella közvetlen környezetében a legnagyobb magasság-különbség irányába eső lejtő lejtőszögét fejezi ki. Megadható koordináta-geometriai módszerekkel, vagy a felület első parciális deriváltjaként, kifejezhető radiánban, fokban, vagy százalékban (lejtő(%) = tan(lejtő)  100).

10.6. ábra - A Velencei hegység lejtőszög térképe

A Velencei hegység lejtőszög térképe

A közvetlen alkalmazások között említhetők a felszín meredekségére, felszíni és felszín alatti lefolyásra, erózióra, anyagáramlásra, geoökológiai funkciókra, mezőgazdasági művelhetőségre, beépíthetőségre vonatkozó tanulmányok.

A közvetlen alkalmazások között említhetők a felszín meredekségére, felszíni és felszín alatti lefolyásra, erózióra, anyagáramlásra, geoökológiai funkciókra, mezőgazdasági művelhetőségre, beépíthetőségre vonatkozó tanulmányok.

A lejtő kitettsége

A legmeredekebb lejtő égtáji irányultságát lokális geometriai paraméterként a kitettség cellánkénti értéke jellemzi. Megadása általában az északi irányt kiindulási pontnak (0 fok) véve, az óra járásának megfelelően 360 fokig terjed. A kitettségi értékek határozzák meg a gravitációt követő anyagáramlási irányokat, felhasználják domborzatárnyékolt térképek készítésére, a potenciális besugárzás és potenciális evapotranspiráció számítására. Forrása a következő fejezetben bemutatott különböző gyülekezési modelleknek.

10.7. ábra - Lejtőtípusok a görbület alapján

Lejtőtípusok a görbület alapján

Görbület

A görbültség/horpadtság a felszíni lefolyás gyorsulásával és sebességével foglalkozó tanulmányokban, jellemző felszínformáló folyamatoknak (erózió, lerakódás) kitett térszínek lehatárolásában, konvergens és divergens zónák elkülönítésében van jelentősége .

10.8. ábra - Lejtőtípusok a görbület alapján

Lejtőtípusok a görbület alapján

Lefolyáshálózat

A hidrológiai folyamatok modellezésében való kiemelt szerepe miatt a gyülekezési hálózatok különböző finomságú közelítő eljárásait a következő fejezetben foglalom össze. A lefolyáshálózat (völgyhálózat) modellje a cellánkénti vízgyűjtőterületek értékein küszöbértéket megadva, általánosítva határolható le és további egyszerű vizsgálatokat tesz lehetővé; pl. a hálózat feletti magassági értékek meghatározása, vagy a hálózat adott pontja és a vízgyűjtő alapjának magasságkülönbsége, völgyhossz számítás.

10.9. ábra - A Velencei hegység domborzata és a lefolyási hálózat alapján számított völgyhálózat

A Velencei hegység domborzata és a lefolyási hálózat alapján számított völgyhálózat

Részvízgyűjtők lehatárolása

A lefolyáshálózatból meghatározható az egyes vízfolyásokhoz tartozó vízgyűjtő medencék területe (10.10 ábra), valamint a lefolyáshálózatból és a lejtőszögekből kiindulva modellezhető a vízfolyás hossza, a vízgyűjtő hossza, amit a legmagasabb pont és a kifolyási pont távolságaként értelmeznek. A lefolyáshálózat az alapja a vízfolyás rendűségének (Strahler), valamint a völgyhálózat mintázatát jellemző völgy-sűrűség kiszámításának is.

10.10. ábra - Cellánkénti vízgyűjtőterület

Cellánkénti vízgyűjtőterület

Árnyékolás, besugárzás, 3D vizualizáció

A domborzatmodell-alkalmazások között rendkívül gyakoriak az árnyékolás, a besugárzási számítások, a 3D vizualizáció, és a láthatósági-beláthatósági vizsgálatok. A topo-klimatológiai elemzések a felszín potenciális energia-felvételével foglalkozó, továbbá ökológiai, hidrológiai, meteorológiai tanulmányokat szolgának, de alkalmazzák a megújuló energiaforrások kutatásában is.

10.11. ábra - Potenciális napenergia besugárzás a Velencei-hegységben a tavaszi napéjegyenlőség idején

Potenciális napenergia besugárzás a Velencei-hegységben a tavaszi napéjegyenlőség idején