Légifelvételek készítése és digitalizálása

10.12. ábra - A légifelvételezés repülési sorai

A légifelvételezés repülési sorai

10.13. ábra - Átfedések a légifelvételek között

Átfedések a légifelvételek között

Fotogrammetriai szkennerek

Speciális minőségi követelményeknek megfelelő berendezések, amelyek biztosítják a kiváló képminőséget és pozícionálási pontosságot. Használatukkal elérhető a hagyományos analóg és analitikus eszközök geometriai pontossága. Szkenneléshez az eredeti filmtekercseket használják, mivel képminőségük és geometriájuk messze meghaladja a papírmásolatokét (kontaktmásolat). A pozícionálási pontosságuk RMSE-ben kifejezve kisebb, mint 4 mikron és felbontásuk eléri az 5-10 mikront (5000-2500 pixel/inch). A felbontást az alkalmazás szabja meg: nagy pontosságú légiháromszögeléshez, térbeli vektorizáláshoz gyakran 10-15 mikronos, míg színes ortofotók előállításához 20-40 mikronos felbontást használnak.

Asztali szkennerek

Gyengébb képminőséget és geometriai pontosságot biztosítanak. Szabvány légifotóhoz szükséges a legalább 9x9 inches (min. 23x23 cm-es) aktív terület (A3 szkenner), hogy a kép keretjelei is ráférjenek a digitális állományra. Általában kevésbé pontos térinformatikai, távérzékelési munkáknál használatos.

Fölbontás

A felvétel fölbontását meghatározza a szkennelési fölbontás (fényképfelvételnél), illetve a szenzor pixelfölbontása (digitális felvételnél, műholdképnél). A fölbontás optimális megválasztása nagyon lényeges, a megfelelő értéket a pontossági követelmények, a munka(terület) mérete és a munka elvégzésére rendelkezésre álló idő szabja meg. Természetesen a hardver kapacitásának figyelembe vétele elengedhetetlen!

10.14. ábra - A légifelvételek pixel- és terepi felbontása (és méretaránya) közötti kapcsolat

A légifelvételek pixel- és terepi felbontása (és méretaránya) közötti kapcsolat