Skip navigation

SPECT

A SPECT (single-photon emission computed tomography, egyfoton-emissziós komputertomográfia) a testbe juttatott radiofarmakon által kibocsátott gammafotonok térbeli eloszlását mutató metszeti képeket rögzítő diagnosztikai technika, amelynél a metszeti képekből a nuklid feldúsulását mutató háromdimenziós képek rekonstrukciójára van lehetőség.

A vizsgálat elején a páciens valamilyen radiofarmakont (radioaktív izotópot vagy azzal jelölt anyagot) kap, ameléy gammasugárzást bocsát ki. Ezt a test körül forgó egy vagy több gammakamerával észlelve hozzák létre a kétdimenziós metszeti képeket (a többi tomográfiás eljáráshoz hasonlóan az inverz Radon-transzformációt alkalmazva az egyes irányokból nyert projekciókra), majd a kétdimenziós metszeteket számítógéppel egymás mellé illesztve nyerhető a térfogati kép.

alrand S, Hesse M, Demonceau G, Pauwels S, Jamar F

A SPECT a funkcionális képalkotó vizsgálatok közé tartozik, azaz a felvételek a vizsgált szerv metabolikus folyamatait tükrözi. Mivel a funkcionális változások (pl. fokozódó anyagcsere) számos betegségnél előbb jelentkeznek, mint az anatómiai elváltozások, hatékony prevenciós szerepet tölt be. Térbeli felbontása legfeljebb 4–5 mm, többek között emiatt nagyon gyakran egyidejűleg más képalkotási módszerrel az anatómiai viszonyokat is rögzítik (elterjedt hibrid megoldás a SPECT-CT, de egyre nagyobb teret kap a SPECT-MRI is).

Gyakran használják a SPECT és az azon alapuló hibrid képalkotásokat a csontszerkezet, az agyi anyagcsere és a myocardiális perfúzió leképezésére (technécium-99m izotópot tartalmazó radiofarmakonokkal), valamint jódizotópokkal tumorok és a fehérvérsejtek vizsgálatára. A SPECT hasonló folyamatok leképezésére alkalmas, mint a később tárgyalandó PET, azonban ára és egyszerűbb kezelhetősége (pl. a hosszabb felezési idejű, emiatt távolabbról is szállítható, ráadásul könnyebben előállítható radiofarmakonok) miatt elterjedtebb.