Skip navigation

PET

A PET (pozitronemissziós tomográfia, postron emission tomography) a SPECT-hez hasonló funkcionális képalkotó eljárás, azzal a különbséggel, hogy itt a gamma-fotonok nem közvetlenül a bomlás során keletkeznek. Ehelyett az alkalmazott radiofarmakon β+-bomláson megy keresztül, és a keletkező pozitronok rövid távolság megtételét követően rekombinálódnak a szomszédos szövetekben lévő elektronokkal. A lejátszódó annihiláció két egymással ellentétes irányba haladó, nagyenergiájú gammafoton kibocsátásával jár. Ezeket a test körül gyűrűszerűen elhelyezett, ún. koinciadetektorok észlelik, amelyek csak akkor adnak jelet, ha egymással 180°-os szöget bezáróan észlelhető volt egy-egy gamma-foton beérkezése. A rekombináció ilyenkor a két fotonbecsapódás közötti időeltérés alapján lokalizálható. A PET-készülékekkel a SPECT-hez hasonló térbeli feloldás érhető el.

Készítette: Jens Maus (http://jens-maus.de/) - own work - part of master thesishttp://jens-maus.de/ftp/langner_mscthesis.pdfhttp://jens-maus.de/ftp/langner_mscthesis.bib, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=401252

A leggyakrabban alkalmazott radiofarmakon a fluor-18 izotóppal jelölt 18F-fluor-dezoxi-glükóz (FDG), emellett használnak még 15O, 13N és 11C izotópokkal jelölt molekulákat is. A PET elsődleges alkalmazásai közé tartozik az epilepsziás fókuszok feltérképezése, a tumoros folyamatok diagnosztikája, valamint a szívizomszövet életképességének vizsgálata (például a SPECT-vizsgálatokon inaktívként ábrázolódó területeknél).