Skip navigation

Fizikai dózisfogalmak

A korábban definiált aktivitás kizárólag a radioaktív izotópok bomlási sebességét jellemzi, és nem mond semmit a sugárzás élettelen anyagra gyakorolt fizikai hatásairól, pláne nem az élő anyagokra gyakorolt biológiai hatásokról. Ennek megfelelően ez a mennyiség közvetlenül nem használható dozimetriai célokra.

Mind a közvetlen, mind a közvetett hatások esetén igaz, hogy az elsődleges hatás mértéke egyenesen arányos az átadott ionizáló energiával, és fordítottan arányos annak az anyagrésznek a tömegével, amelyben az ionizáló energia elnyelődött. Így tehát az elsődleges hatások szempontjából is hasznos, legalapvetőbb dózisfogalom az elnyelt dózis, amely közvetlenül és közvetetten ionizáló sugárzások esetén is alkalmazható:

\[D=\frac{\Delta E}{\Delta m}\],

ahol ΔE a Δm tömegű térfogatelemben a közvetlenül ionizáló részecskék által leadott energia középértéke. Ennél a mennyiségnél gyakrabban számoljuk az elnyelt dózis átlagát, amely egy tetszőleges térfogatban leadott energia és az adott térfogat tömegének hányadosa. Mind az elnyelt dózis, mind az elnyelt dózis átlagának mértékegysége a Gray, rövidítve Gy, amely 1 J/kg-nak felel meg. Az időegység alatt elnyelt dózist elnyelt dózisteljesítménynek nevezzük. Mértékegysége a Gy/s.

Gyakorlókérdés

Question

Válassza ki az elnyelt dózis mértékegységét!

Answers

Sievert

Gray

J / s

kg / J

Feedback