Skip navigation

Elektromágneses hullámok

Az elektromágneses sugárzás egymásra merőleges, periodikusan változó elektromos és mágneses tér, amely transzverzális hullám formájában terjed, miközben energiát és impulzust szállít. Az elektromágneses hullámok terjedési sebessége légüres térben a vákuumbeli fénysebességgel egyenlő (300 000 km/s), vákuumtól különböző közegben ettől kisebb érték:

\[c=\sqrt{\frac{1}{\varepsilon \mu }}\]

ahol ε a közeg elektromos permittivitása és µ a közeg mágneses permeábilitása. (A vákuumbeli fénysebesség előbb említett értéke a fenti egyenletből megkapható, ha a permittivitás és a permeábilitás vákuumbeli εo és µo értékeit helyettesítjük a képletbe. Vákuumban tehát a különböző típusú, azaz hullámhosszú elektromágneses hullámok azonos sebességgel terjednek.) Elektromágneses sugárzás gyorsuló vagy lassuló elektromos töltések (a legtöbbször elektronok) körül keletkezik, azonban kvantumfolyamatok is felelősek lehetnek az elektromágneses sugárzás kialakulásáért (például a nukleáris folyamatok során keletkező gamma-sugárzás esetén).

By ploufandsplash - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2465629

Gyakorlókérdés

Question 1

A fény terjedési sebessége vákuumban egy univerzális állandó, amely független a hullámhossztól, illetve a frekvenciától.