Skip navigation

Videók utófeldolgozása

A felvételeket mindig túlforgatással készítjük. Mint már ott is leírtuk, hamarabb indítjuk el a felvételt és később állítjuk le, mint ahogy a rögzítésre szánt esemény elkezdődik és befejeződik. A bemutatható verzió elkészítéséhez vágóprogramot használunk. Vannak professzionális, úgynevezett non-lineáris vágóprogramok és vannak egyszerű lineáris videoeditorok. 

A non-lineáris vágóprogramok több sávon képesek tartalmakat kezelni, azokat utóhangosítani, feliratozni. Cserébe nagyon erős hardvert követelnek és bonyolultságuk miatt jelentős szakértelmet. Ilyenek az Adobe Premiere, Sony Vegas, Edius. Ezen jegyzet terjedelmi korlátai miatt ezekről többet nem szólunk, viszont az Internetes olvasnivaló most erről szól.

A lineáris vágóprogramok legegyszerűbb esetben csak egy sávot kezelnek és csak vágni lehet velük a hangot és a képet, azt is egyszerre. Ezek közt találunk ingyeneseket, mint a VirtualDub, Free Video Editor, AviDemux, stb.

Vannak olyanok, amelyek már képesek több sávon is vágni, de messze nem tudják azokat a funkciókat, mint a profi programok, viszont lehet velük feliratozni, utóhangosítani. Ilyen a VSDC Free Video Editor, a Corel Video Studio, a Power Producer, stb. Ezekért viszont az első kivételével fizetni kell, de sokkal olcsóbbak, mint a professzionális programok.

A legtöbben a Windows Movie Maker-t ajánlják, mert könnyen használható, ingyenes program.

A vágás menete röviden:

1. Betöltjük a munkaterületre a filmet. 

2. Az idővonalra helyezzük azokat a snitteket (clippeket), amelyekből össze szeretnénk rakni a filmet. Ha valamelyikből le akarunk vágni, akkor kijelöljük a vágás helyét, elvágjuk és a felesleget töröljük. 

3. A snittek közé áttűnéseket teszünk, ha erre szükség van. Ha ugrana a kép két snitt között, akkor ezt ilyen módon célszerű finomítani. 

4. Ha kell, lehet utóhangosítani, az eredeti hangot hangosítani, halkítani.

5. Lehet feliratozni. Az elejére címet, a végére stáblistát lehet illeszteni.

6. A kész film mentése (projekt fájlba), majd exportálása a kívánt formátumba.

A kész filmet célszerű leellenőrizni, hogy a céleszközön jól fut-e. Előfordulhat, hogy a PC-n minden rendben, de a DVD-lejátszón, vagy a mobileszközön darabos a mozgás, akadozik a lejátszás.