Skip navigation

A mozgókép rögzítés eszközei

Húsz évvel ezelőtt azt írtam volna, hogy először is szükségünk van egy videokamerára. Mára azonban a digitális fényképezőgépek is alkalmassá váltak videofelvételek készítésére. A fejlesztés alapja az volt, hogy a videokamerák és a fényképezőgépek működésének alapjai nagyon hasonlóak, ezért mára mindkettő képes a másik funkcióira. 

A videokameráknak alapvetően két csoportja van. Az egyik a camcorder, amelyet eredetileg amatőr célokra  terveztek. A jellemzői a kis méret, a nagyfokú automatizáltság, kevés kezelőszerv. Nincs keresője, a felvétel menetét az LCD-n tudjuk követni. 

Canon camcorder
fotó: Paul Komarek (wikimedia.org)

A professzionális kamerák mára jelentősen összementek. Nem jellemző a vállra rakható kivitel. Viszont megmaradt a kereső, a manuális beállítások lehetősége, mikrofon csatlakoztatási lehetőség, kameralámpa felszerelhetősége.

Canon professzionális kamera

Mindkettőre jellemző, hogy ma már SD kártyára rögzítenek. Bár még vannak miniDV kazettára dolgozó példányok használatban, ezek nem tudják a HD felbontást.

A professzionális kamera alatt állványt láthatunk. A fotózással ellentétben a videofelvétel készítéséhez használjunk állványt! Amikor az ember mozog, akkor az agya kiegyenlíti ezt a mozgást és nem tűnik fel, hogy járás közben fel-le mozog a fejünk. Ha kamerát fogva megyünk, akkor ugyan úgy mozogni fog a nézőpontunk, de a néző a székében ülve ezt zavaróbak fogja látni. A profik mindig állványt használnak és nem azért mert nehéz a kamera!

A videó felvétel készítéséhez még szükségünk lehet mikrofonra, ami camcorder esetében beépített.