3.6 Mozgásérzékelők

LEAP Motion

A kisméretű LEAP Motion szoftver- és hardverplatformja csupasz kezünket közvetlenül a virtuális és bővített valóságba teszi. A számítógéphez USB-n keresztül kapcsolódva alkalmas a kéz és az ujjak mozgásának detektálására, úgy hogy közben a kéz és az ujjak nem érintik az eszközt. A Leap Motion technológia közvetlenül csatlakoztatható a VR/AR fejhallgatók új generációjába (pl. Oculus Rift, HTC Vive)

A LEAP Motion mozgásérzékelő A LEAP Motion mozgásérzékelő

A LEAP Motion mozgásérzékelő

A LEAP Motion mozgásérzékelőnek számos orvosi felhasználása lehetséges. Alkalmas lehet pl. a kézremegés detektálására és a kézremegés súlyosságának követésére Parkinson kór esetén.  Használható továbbá stroke vagy egyéb bénulással járó betegségek fizikoterápiája során, amikor a betegeknek hosszú folyamatra van szüksége a kéz normális funkcióinak helyreállításához. Az eszköz rengeteg alkalmazással támogatja továbbá az egészségügyi oktatást is.

Microsoft Kinect Xbox One

A webkamera jellegű Microsoft Kinect Xbox One mozgásérzékelő elsősorban az Xbox játékkonzolok kiegészítő eleme, de adapter segítségével Windowsos PC-khez is csatlakoztatható.

A Microsoft Kinect Xbox One mozgásérzékelő

A Microsoft Kinect Xbox One mozgásérzékelő

A Microsoft Kinect kiválóan alkalmas a teljes test, arc, hang és gesztusok felismerésére és követésére. A mélységérzékeléssel is felvértezett RGB kamera rövid elemzés során felismeri az emberi testet (csontvázkép, skeleton image), és 25 regisztrált pont alapján érzékeli annak mozgását 30/másodperces mintavétellel.

A Microsoft Kinect Xbox One csontvázképe

A Microsoft Kinect Xbox One csontvázképe

Az eszköz NUI (Natural User Interface), azaz a természetes felhasználói felülete jól támogatható a grafikus processzorok tudásával, hiszen szoftvere az érzékelő által készített rengeteg képet elemzi az elmozdulás meghatározásához, ami a nagy teljesítményű grafikus kártyák által kedvelt jól párhuzamosítható munkafolyamat.

A Microsoft a Kinect for Windows SDK szoftverfejlesztő csomaggal támogatja a mozgásérzékelő programfejlesztési igényeit.

A Microsoft Kinect mozgásérzékelőnek számos orvosi alkalmazása ismert és telemedicinás eszközként is felhasználható. Segíthet pl. a stroke-os betegek fizikoterápiája során, amikor a végtagok normális funkciójának visszaállításához különböző gyakorlatokat kell a páciensnek elvégeznie, amit a mozgásérzékelő akár otthoni körülmények között is követhet és ellenőrizhet. De alkalmas lehet a tüdőfunkció ellenőrzésére is, hiszen a páciens mellkasáról készített 3D kép lehetővé teszi az orvos számára, hogy megmérje és kövesse a mellkasfali mozgásokat.

A telemedicina témájú gyakorlatainkon bemutató mintaalkalmazások segítségével prezentáljuk a mozgásérzékelő eszköz telemedicinás lehetőségeit.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0