3.7 Okosórák

Az elmúlt évtizedben talán a leglátványosabb fejlődésen az okosórák mentek át. Aki ma okosórát szeretne választani életfunkcióinak követésére, az a kivitelezés, a szenzorok, a tudás, a megbízhatóság és az ár tekintetében is igen gazdag spektrumból választhat.

A komolyabb, nagyobb tudással bíró okosórák rengeteg szenzorral vannak felszerelve. Olyan érzékelőket találhatunk bennük, mint a pulzusmérő, a 3 tengelyű gyorsulásmérő, a giroszkóp, a GPS, a környező fényszenzor, a bőr hőmérséklet szenzor, az UV szenzor, a kapacitív szenzor, a galvanikus bőr reakció érzékelő, a barométer vagy újabban már az EKG is.

Ha folyamatosan viseljük az okosórát, akkor az felérhet egy állandó orvosi felügyelettel is, hiszen ha a normál értékektől eltérő bármilyen változást mér, azonnal értesítést kapunk róla. Már az egyszerűbb és olcsóbb kivitelű okosórák is alkalmasak a sportolás közbeni szívfrekvencia folyamatos követésére vagy akár az alvási szokásaink vizsgálatára. A komolyabb szenzorokkal felszerelt, applikációkkal erősen támogatott okosórák pedig ma már életeket mentenek. Az automatikus elemzések mellett szakorvosok is rendszeresen átnézhetik a mért eredményeinket, így teljesen személyre szabott orvosi javaslatokat kaphatunk annak érdekében, hogy megőrizzük egészségünket.

Az okosórák orvosi, telemedicinás használatának rengeteg lehetősége kínálkozik. A közvetlen vérnyomás és EKG mérésen kívül pl. a pulzusingadozás utalhat keringési rendellenességre, kiszáradásra vagy valamilyen sokkhatásra. A véroxigénszint monitorozása szintén keringési vagy légzési kóros állapotokat tükrözhet. A bőrhőmérsékletet figyelése jelezhet valamiyen bakteriális vagy vírusos fertőzés következtében fellépő lázat. A galvanikus bőrreakció mérése fontos lehet a szorongással kapcsolatos állapotok vagy az epilepszia előrejelzésénél.

Telemedicina kabinetünk kipróbálhatók a Microsoft Band2, az Apple Smart Watch és a Samsung Gear S3 okosórák.

Telemedicina kabinetünk okosórái

Telemedicina kabinetünk okosórái

MEGJEGYZÉS
Az okosórákról, a bennük lévő szenzorok működéséről és telemedicinás használatuk lehetőségeiről az „Okosórák a Telemedicinában” című tananyagban olvashatunk bővebben.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0