3.4 Spirométerek

A légzőrendszeri betegségek diagnosztizálására és nyomon követésére légzésfunkciós vizsgálatok elvégzése ajánlott. A spirometria egy olyan légzésfunkciós vizsgálat, amely kiemelkedő szerepet játszik a krónikus légzőszervi betegségek (pl. asztma, COPD) diagnózisában, illetve alkalmas a betegség lefolyásának és a kezelés hatékonyságának a követésére.

Az elmúlt években egyre több, korszerűbb, olcsóbb és telemedicinás működésre is alkalmas spirométer került elérhető áron forgalomba. Ezek a spirométerek valamilyen vezetékes vagy vezeték nélküli technológiával kapcsolódnak egy számítógéphez vagy mobil eszközhöz, amelyen futó alkalmazások mérik, kiértékelik és eltárolják a mért görbéket és a számolt paramétereket. A kapott mérési eredményeket azután e-mailben továbbíthatjuk további szakorvosi vizsgálatra.

A MIR Spirobank II Smart spirométer

Telemedicinás kabinetünkben elérhető a Medical International Research (MIR) korszerű Spirobank II Smart bidirekcionális turbina alapú spirométere. Ez a spirométer okos eszköz és külső szoftver nélkül is használható, saját kijelzővel rendelkezik és képes a mérések eltárolására is. Igazi innovatív működésével viszont akkor találkozhatunk, ha iPadhez csatlakoztatjuk és az azon futó applikációt használjuk.

MIR Spirobank II Smart spirométer

MIR Spirobank II Smart spirométer

Thor SpiroTube Mobile Edition

Telemedicinás oktató kabinetünk másik spirométere a magyar Thor R&D&Manufacturing ultrahangos, okostelefonhoz csatlakoztatható SpiroTube Mobile Edition spirométere.

Thor SpiroTube Mobile Edition spirométer

Thor SpiroTube Mobile Edition spirométer

Ennek a spirométernek nincs saját kijelzője, okoseszköz nélkül nem használható. A hozzá tartozó, ingyenesen letölthető, Androidos applikáció nagyon jól sikerült. Táblázatos és grafikus formában is megtekinthetjük a korábbi mérési eredményeket, külön kiemelve a legfontosabb paramétereket, illetve az elvárt értékeket.

A Thor spirométer applikációja A Thor spirométer applikációja A Thor spirométer applikációja A Thor spirométer applikációja

A Thor spirométer applikációja

A telemedicinás működés lehetőségeit tekintve, mind a két spirométer, alapesetben csak PDF formátumba kimentve teszi lehetővé a mérések elküldését vagy megosztását.

Telemedicinás gyakorlatainkon mind a két eszközzel végzünk méréseket, melyeket PDF formátumban továbbküldve jegyzőkönyvezünk és összehasonlítunk.

MEGJEGYZÉS
A telespirometriáról, a mért térfogat és áramlásértékekről, a kapcsolódó tüdőbetegségekről és a mérések pontos menetéről a „Telespirometria” című tananyagban olvashatunk bővebben.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0