3.3 EKG eszközök

Elektrokardiográfia (EKG) mérésére többféle kivitelű, bonyolultságú és mérési pontosságú eszközzel is rendelkezünk.

Cardiax EKG

Magyar fejlesztésű, korszerű EKG mérő eszköz, melynek használatához laptop vagy asztali számítógép szükséges, amihez USB porton kapcsolódik. A számítógép képernyőjén a 12 csatornás EKG jelek (12 standard + 3 Frank elvezetés) monitorozhatók, rögzíthetők és betegadatokkal együtt eltárolhatók. A hozzá adott szoftver a felvételeket ki is értékeli (felnőtt- és gyermekdiagnózis), illetve ha az adott pácienshez vannak, akkor a régi felvételekkel összehasonlítja. Az eszköz illeszthető a legtöbb háziorvosi, üzemorvosi vagy kórházi nyilvántartó rendszerhez, valamint más orvosi műszerekhez (spirométer, audiométer, holter, stb.).

Cardiax EKG

Cardiax EKG

A kiváló minőségű EKG jelet magas mintavételi frekvencia (4000 Hz) és hatékony szűrők biztosítják. Ergométerrel és terheléses szoftver opcióval kiegészítve a Cardiax EKG terheléses rendszerré bővíthető.

Számítógépes hálózatban telepítve alkalmas arra, hogy több munkahelyen, de egy közös adatbázisban dolgozzunk. Mindemellett az eltárolt felvételek ezesetben is e-mailben továbbküldhetők, lehetővé téve a távoli kiértékelést.

AliveCor KardiaMobile

Az AliveCor KardiaMobile FDA engedéllyel rendelkező, klinikai minőségű személyi EKG monitor. Tulajdonképpen egy okostelefonhoz csatlakoztatható egy elvezetéses EKG, amely a telefonhoz korábban speciális tokkal volt illeszthető. Az újabb verziók már kézben tarthatók vagy az asztalra helyezhetők és gyakorlatban az ujjunkat vagy mellkasunkat az érzékelőkre helyezve végezhetjük el az EKG vizsgálatot.

AliveCor KardiaMobile

AliveCor KardiaMobile

Az okostelefon és a szenzor közötti adatátvitel meglepő módon nem bluetooth kapcsolaton keresztül, hanem ultrahang frekvenciasávban, a telefonunk mikrofonját felhasználva zajlik. A szenzor, a páciensek és a mérések teljes kezelése egy mobil eszközön futó applikáció (Kardia) segítségével történik. Ez a kisméretű, zsebben is könnyen elférő EKG eszköz 30 másodperces mérések segítségével képes a pitvarfibrilláció, a bradycardia, a tachycardia vagy a normál szívritmus észlelésére.

A mobil telefonos applikáció lehetővé teszi a mért görbék nagyfelbontású megjelenítését, gyors feldolgozását és az okostelefonok nyújtotta infokommunikációs eszközök teljes tárházának használatát. Így a kapott eredmények könnyen megoszthatók vagy továbbküldhetők egy szakorvos vagy ellátó intézmény felé.

WIWE

A magyar fejlesztésű WIWE használatban az előző AliveCor KardiaMobile-hoz nagyon hasonló, névjegykártya méretű, egy elvezetéses EKG monitor, amely bluetoothszal kapcsolódik okostelefonunkhoz.  Az eszközön két szenzor található, melyek közül a baloldali kettős funkciót lát el. Egyrészt az EKG méréshez szükséges elektródaként működik, másrészt a beépített infravörös szenzor segítségével az oxigénszaturáció is mérhető.

Bekapcsolást követően a tetején látható a töltöttségi szint, az elején pedig egy ledsor jelzi a mérésre kész állapotot, mely után maga a vizsgálat az applikáció (Android, iOS) vezérlésével zajlik. A kapcsolat létrejöttét követően, automatikusan egy 10 másodperces előkészítő szakasz, majd a 60 másodpercig tartó mérés következik, melynek aktuális fázisa a szenzoron és az applikációban is látható.

A magyar fejlesztésű WIWE

A magyar fejlesztésű WIWE

A mérés befejezése után az applikáció azonnal kiértékeli a mért görbét. Három, színes kör alakú szimbólummal jelzi az EKG paraméterek állapotát (EKG), a pitvarfibrilláció meglétét (PF) és a szívizom állapotát (kamrai heterogenitás, KH). A zöld a normál, a sárga a figyelmeztető, a piros pedig valamilyen kóros eltérést jelez a paraméterekben.

Mérési eredmények kiértékelése a WIWE applikációjában

Mérési eredmények kiértékelése a WIWE applikációjában

Az eredmények között megjelenik továbbá a mért oxigénszaturáció és a szívfrekvencia. A „Részletek” menüpontra kattintva megnézhetjük, hogy melyek a normál értékek és ezekhez képest a mi eredményeink milyenek lettek. Visszanézhető továbbá a teljes EKG felvétel is. A mérésekhez megjegyzéseket fűzhetünk. Megadhatjuk, hogy milyen volt a közérzetünk, milyen gyógyszert szedtünk, sportoltunk, szédülést éreztünk, stb. A kapott eredmények a megosztás segítségével e-mailben továbbküldhetők tájékoztatásra, vagy további vizsgálatra.

A WIWE rendelkezik továbbá beépített lépésszámlálóval is, amivel a napi, heti, havi, éves vagy összesített lépéseinket figyelhetjük.

Az EKG-ra épülő Telemedicina gyakorlatokon bemutatásra kerülnek ez eszközök telemedicinás használatának lehetőségei. Bemutatjuk, hogy mire kell odafigyelni, hogy méréseink a lehető legpontosabb eredményeket adják. A méréseket a hallgatók párban végzik, az elküldött eredményeket pedig egy laborjegyzőkönyvben leletezik.

MEGJEGYZÉS
Az EKG eszközök telemedicinás használatáról a „Telekardiológia” című tananyagban olvashatunk bővebben.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0