3.2 További képalkotó eszközeink

Endoscope-i otoendoszkóp rendszer

Az endoszkópok a fül-orr-gégészet (illetve más orvosi szakterületek) elterjedt orvosidiagnosztikai eszközei, melyek kis behatoláson vagy testnyíláson át bejutva a testüregekbe, képi információt szolgáltatnak a diagnózisok felállításához, illetve egyes kórállapotok vagy műtétek követéséhez.

Az Endoscope-i otoendoszkóp fül-orr gégész szakorvos kollégák javaslatára választott olyan optikai eszköz, amely alkalmas a hallójárat, az orrnyílás, illetve a torok és garat vizsgálatára. Saját kijelzővel nem rendelkezik, de okostelefonhoz (iPhone) illeszthető, amely lehetővé teszi nagy felbontású kép, video- és hangfelvétel a mobil telefonnal történő rögzítését.

Endoscope-i otoendoszkóp rendszer Endoscope-i otoendoszkóp rendszer

Endoscope-i otoendoszkóp rendszer

Az Endoscope-i otoendoszkópot csak szakorvos, vagy kiképzett háziorvos, orvos használhatja, kialakítása miatt otthoni használatra betegnek nem adható ki.

Telemedicinás használata leginkább háziorvosi szinten elképzelhető, ahol egy gyors vizsgálat keretében, a felvételek alapján az orvos eldönti, hogy szükséges-e a szakambulanciára történő beutalás. Amennyiben a háziorvos nem rendelkezik az ehhez szükséges szakmai tapasztalattal, telemedicina rendszeren keresztül beküldi a felvételeket klinikai vizsgálatra, ahonnan sürgősségi szinttől függően, adott időn belül visszajelzést kap. A beteg és az ellátó rendszer számára is rengeteg időt, pénzt megspórolunk azáltal, hogy csak szakmailag indokolt esetben küldjük be és várakoztatjuk meg a pácienseket, illetve terheljük az egészségügyi ellátó rendszert.

Ugyancsak hasznos lehet telemedicinás alkalmazása a sürgősségi betegellátásban, ahol a beérkező páciensekről nagyon sok esetben fül-orr-gégész szakvéleményt kérnek.

Kurzusaink keretében történő gyakorlati bemutatóra is mindig fül-orr-gégész szakorvos kollégát kérünk fel, melynek során önkénteseken elkészített felvételeket továbbítunk és leletezünk.

D-EYE oftalmoszkóp

Ugyancsak szemorvos szakorvos kollégák javaslatára kiválasztott szemvizsgáló, képalkotó eszköz, mely iPhone-hoz csatlakoztatható. A D-EYE oftalmoszkóp alkalmas felnőttek, gyermekek vagy akár csecsemők retina vizsgálatára, pupillatágító dilatációs cseppek használata nélkül is.

A hozzá adott gyári applikáció segítségével a betegadatok és képi vagy videófelvétek elmenthetők, továbbküldhetők további feldolgozásra.

A D-EYE oftalmoszkóp A D-EYE oftalmoszkóp

A D-EYE oftalmoszkóp

Az otoendoszkóphoz hasonlóan háziorvosi szinten vagy a sürgősségi ellátásban lehet nagy szükség telemedicinás alkalmazására, szakvélemények kérésére. Hasznos lehet továbbá szakellátástól távoleső területeken távoli, gyors diagnózisok kérésére.

Telemedicina témájú kurzusainkon, gyakorlatainkon akár szakorvos, akár egy jól kiképzett kolléga be tudja mutatni használatát. Az eszköz kezelése nem jelent veszély a vizsgálatra önként vállalkozó hallgatókra, hiszen nincs valódi, tényleges érintkezés a szemünkkel. Az elkészült felvételeket a hallgatók továbbküldik saját maguknak, majd egy erre a célra létrehozott jegyzőkönyvben leletezik.

FotoFinder Handyscope dermatoszkóp

A FotoFinder Handyscope dermatoszkóp szintén egy okostelefonhoz portolható képalkotó eszköz, melynek segítségével a bőrelváltozások fényképezése a bőrrel való kontaktussal vagy anélkül is lehetséges. A kétfajta megvilágítás (TwinLight), 6 fehér és 6 polarizált LED fényforrással segíti a bőrfelületekről készült képek precíz elkészítését. A maximum 20x-os optikai nagyítás pedig lehetővé teszi a kisebb anyajegyek vagy egyéb bőrproblémák felnagyított vizsgálatát.

A FotoFinder Handyscope dermatoszkópA FotoFinder Handyscope dermatoszkóp A FotoFinder Handyscope dermatoszkóp

A FotoFinder Handyscope dermatoszkóp

A FotoFinder Handyscope dermatoszkóp akár betegeknek, otthoni használatra is kiadható, de háziorvosi szinten, telemedicinás használata rendkívül hasznos lehet. A gyanús bőrelváltozásokról, a háziorvosnál készült felvételek szakorvosi távoli leletezése elősegítheti pl. a melanóma vagy más veszélyes bőrproblémák időben történő felismerését.

Dermatoszkópot használó, bemutató telemedicinás kurzusainkon a hallgatók felvételt készítenek saját bőrterületükről, továbbküldik, majd az erre a célra létrehozott jegyzőkönyvben értékelik.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0