5.1 Telemedicinás spirométereink

Az utóbbi időkben egyre több, korszerűbb, olcsóbb és telemedicinás működésre is alkalmas spirométer érhető el kereskedelmi forgalomban. Ezek szinte kivétel nélkül, mind a telemedicinás eszközöknél részletezett elvek mentén működnek. A spirométer valamilyen vezetékes vagy vezeték nélküli megoldással kapcsolódik egy számítógéphez vagy egy okos eszközhöz, amelyen futó alkalmazás méri, kiértékeli és eltárolja a mért adatokat és a kapott eredményeket. A rendszerhez illesztett szoftverek aztán képesek vagy e-mailben továbbítani a kapott mérési eredményeket vagy szerencsésebb esetben feltöltik egy “gyári” felhőbe, ahol a páciens utólag megtekintheti, illetve megoszthatja pl. a kezelőorvosával.

Ezek a spirométerek, önmagukban, a hozzájuk tartozó alapszoftverekkel nem alkalmasak igazi telemedicinás rendszerben való működésre. Ennek oka, hogy a mért adatok, valódi nyers adat formátumban nem hozzáférhetőek, elküldésük, letöltésük általában csak PDF formátumban lehetséges. A gyártók nagyon figyelnek arra, hogy rendszerükből nyers idősor adatot, felhasználható formátumban még annak tulajdonosa se tudjon kimenteni. Igazából a mért adatok tulajdonviszonya is rendezetlen vagy a felhasználó által pontosan nem ismert.

Számunkra, a telemedicinás működésre alkalmas spirométer kiválasztásánál tehát mindenképpen fontos szempont, hogy olyan gyártót keressünk, aki valamilyen módon lehetővé teszi a nyers mért adatokhoz való szoftveres hozzáférést. Erre egyik lehetőség pl. egy fejlesztéshez szükséges szoftvercsomag (SDK - Software Development Kit) kiadása az adott mérőeszközhöz. Ezeket viszont általában nagyon drágán lehet csak megvásárolni.

MIR Spirobank II Smart spirométer

Telemedicinás kabinetünkben elérhető a Medical International Research (MIR) nevű olasz gyártó korszerű Spirobank II Smart turbinás spirométere. Ez a spirométer okos eszköz és külső szoftver nélkül is használható, saját kijelzővel rendelkezik és képes több mérés hosszú távú eltárolására is. Igazi innovatív működése viszont akkor látható, amikor iPadhez csatlakoztatjuk és az azon futó applikációját használjuk.

MIR Spirobank II Smart spirométer

MIR Spirobank II Smart spirométer

Hátrány, hogy a mért adatok PDF-ben való elküldésén vagy megosztásán túl ez az eszköz sem segíti a telemedicinás működést. Nem lehet pl. a mért és számolt adatokat klinikai felhőbe feltölteni további feldolgozásra. Ráadásul a szoftverfejlesztési csomag rendkívül drága, mely a gyártó ezen eszközével nem is kompatibilis.

Telespirometriás gyakorlatainkon ezzel az eszközzel is végzünk méréseket, melyeket PDF formátumban továbbküldve összehasonlítunk a másik spirométer méréseivel.

Thor SpiroTube Mobile Edition

Telemedicinás kabinetünk másik spirométere a magyar Thor R&D&Manufacturing ultrahangos, okostelefonhoz csatlakoztatható SpiroTube Mobile Edition spirométere.

A spirométernek nincs saját kijelzője, okoseszköz nélkül nem használható. A hozzá tartozó, ingyenesen letölthető Androidos applikáció viszont nagyon jól használható. Táblázatos és grafikus formában is megtekinthetjük a korábbi mérési eredményeket, külön kiemelve a legfontosabb paramétereket, illetve az elvárt értékeket.

Thor SpiroTube Mobile Edition spirométer

Thor SpiroTube Mobile Edition spirométer

A telemedicinás működés lehetőségeit tekintve, ez a spirométer is csak PDF formátumba kimentve teszi lehetővé a mérések elküldését vagy megosztását. De a gyártó cég nyitott a szakmai együttműködésre, hozzáférhetővé tette az okos eszközön futó applikáció forráskódját. Így lehetőség nyílik a betegadatok saját klinikai felhőben való tárolására (mely adatvédelmi és használhatósági szempontokból is fontos), a szakorvosok felé történő hozzáférésére és a mért adatokon alapuló riasztási rendszer kidolgozására.

A Thor spirométer applikációja

A Thor spirométer applikációja

Telespirometriás gyakorlatainkon a méréseket elsősorban ezzel a spirométerrel végezzük. A saját applikáció és webes kezelőfelület elkészültéig, a méréseket hagyományos módon, PDF formátumban küldjük tovább kiértékelésre.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0