5.2 A mérés menete

A Telespirometria gyakorlatokon a hallgatók párokban végzik a légzésfunkciós méréseket. Az egyik hallgató a páciens szerepét tölti be, a másik pedig a tüdőgyógyász szakorvosét. A mérés végén szerepet cserélnek és megismétlik.

A mérések végrehajtása a következő lépésekből áll:

  1. Az oktató bemutatja a megfelelő gyakorlatot és elmagyarázza a mérés sikerének kritériumait. A manőver demonstrációja során bemutatja a megfelelő fej- és testtartást, az ajkak szoros összezárását az eszköz szájrészéhez (hogy ne szeleljen), az orrcsipesz felhelyezését, a bevezető normál légzési manővereket és a maximális be-és kilégzés technikáját.
  2. A szakorvost képviselő hallgató rögzíti a „páciens” hallgató adatait: életkorát, nemét, testmagasságát, súlyát, etnikai csoportját, dohányzási szokásait. Ezek alapján az applikáció meghatározza a referenciaértékeket.
  3. A higiéniai előírásoknak megfelelően az eszköz használata előtt a „páciens” hallgató felhelyezi a baktériumszűrőt a spirométer szájrészére, majd közösen elvégezik a spirométer kalibrációját. A kalibráció során a zéró flow rögzítése történik, így azt nem szabad mozgatni.
  4. A „páciens” hallgató felhelyezi az orrcsipeszt, majd szájába veszi az egyszerhasználatos baktériumszűrő szájrészét úgy, hogy az ne szeleljen sehol. A „szakorvos” hallgató elindítja a felvételt.
  5. A páciens elvégzi a légzési manővereket, amely három részből áll. Az (1) elején három nyugodt légzést követően (2) egy maximális belégzés, majd egy robbanásszerű kilégzés, illetve annak folytatása a teljes kilégzésig, végül (3) ismét három nyugodt légzési ciklussal zárul. Minimum 3, közel azonos mérésre van szükségünk, ezért a mérést még minimum kétszer megismételjük.
  6. A „szakorvos” hallgató megnézi az eredményeket és eldönti, hogy hány mérésre van még szükség.
  7. Amennyiben megvan a három nagyjából azonos mérés, a „szakorvos” hallgató legyártja az eredményekből a PDF fájlokat, majd elküldi e-mailben a megadott e-mail címre. Ezek után szerepet cserélnek, lecserélik a baktériumszűrőt és az orrcsipeszt, majd újra elvégzik a minimum 3 mérésből álló vizsgálatot.
  8. Minden hallgató beírja a jegyzőkönyvben a saját és társa légzésfunkciós eredményeit, illetve a kapott paraméterek alapján leletet állít fel.

A gyakorlatvezetők közben felügyelik a méréseket, segítenek, illetve a gyakorlatot követően leellenőrzik a beküldött jegyzőkönyveket.

A spirométer részletes használati útmutatóját lásd a csatolt „SpiroTube hasznalati utmutato.pdf” fájlban.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0