3.1 Restriktív tüdőbetegségek

A restriktív tüdőbetegségek esetén csökken a tüdő, illetve a mellkas tágulékonysága (compliance). A légzőrendszer kórosan merev, ami gátolja a légzőmozgásokat és ezáltal csökkenti a statikus tüdőtérfogatokat. Ebben az állapotban alacsonyabb lesz a teljes tüdőtérfogat (TLC), a vitálkapacitás (VC), a kilégzési rezervtérfogat (ERV), a belégzési rezervtérfogat (IRV), a nyugalmi légzési térfogat (RV) és a funkcionális reziduális kapacitás (FRC). Ezen kívül bár csökkent FVC és FEV1 értéke, mivel a légutakat általában ezek a megbetegedések nem érintik, a FEV1/FVC hányados normális vagy kissé emelkedett értéket mutat.

Ebbe a betegségcsoportba tartoznak az intersticiális tüdőbetegségek (pl. tüdőfibrózis), a légmell (pneumothorax, PTX), a mellkas különböző deformitásai (pl. súlyos gerincferdülés, tyúkmellkas vagy tölcsér-/cipészmellkas) és a neuromuszkuláris betegségek (pl. myasthenia gravis). [5]

A restriktív tüdőbetegségekben a nehézlégzést tehát az okozza, hogy a tüdő nem tud megfelelően tágulni és elegendő légzőfelületet biztosítani, amit a betegek szaporább légvételekkel (tachypnoe) próbálnak kompenzálni.

Licensed under the Creative Commons Attribution Share Alike License 4.0